Přilbu vyrobili v dílně pardubického klenotníka Čeňka Lejhance. Má stříbrný základ a pozlacený povrch, v číslici jsou vsazeny brilianty. Na hlavu si ji tehdy nasadil Rakušan Hans Mayer. Muzeum má již ve svém vlastnictví i dva plochodrážní stroje, které bojovaly o Zlatou přilbu města Pardubice.

„Sport je v krajském městě ikonickou záležitostí a Zlatá přilba patří mezi jeho nejvýraznější symboly. Východočeskému muzeu se naskytla možnost získat trofej ze čtvrtého ročníku Zlaté přilby, který se jel v roce 1932 ještě na místě dostihového závodiště na trávě. Rada Pardubického kraje tento týden schválila zvýšení příspěvku na provoz Východočeskému muzeu tak, aby tuto trofej mohlo za 250 tisíc korun zakoupit. Už před letošním ročníkem tedy bude v rytířských sálech představena nejen připravená přilba pro rok 2017, ale i ta historická, která už ve sbírkách zůstane," řekl náměstek hejtmana Roman Línek.

„Příležitost zakoupit do svých sbírek tak významnou trofej se objeví zcela výjimečně, třeba jednou za třicet let," upozornil ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Zlatá přilba se po zakoupení stane součástí sbírky sportu, ta jako samostatný celek vznikla na přelomu 70. a 80. let 20. století. Obsahuje sportovní náčiní, dresy a sportovní oděvy, různé ceny a trofeje, prapory ale i bohatou písemnou a obrazovou dokumentaci sportovních odvětví v ní zastoupených. Podstatnou část sbírky tvoří předměty dokumentující sporty, díky kterým Pardubice vstoupily do povědomí domácí i světové sportovní veřejnosti: Velká pardubická steeplechase, plochá dráha (Zlatá přilba), letectví, lední hokej nebo tenis.