Nová světelná signalizace přibude v Pardubicích, a to na křižovatce hlavního tahu na Lázně Bohdaneč a odbočce na Doubravice. Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS PK) poptává přestavbu celé křižovatky do částky deset milionů korun. „Lhůta pro podání nabídek je stanovena do 28. července 2017,“ uvedl ředitel SÚS PK Miroslav Němec.

Nejde jen o přidání semaforů. „Návrh úpravy křižovatky obsahuje i vybudování zastávek MHD, bezpečného místa pro přecházení a zároveň stavební úpravy vozovky, stezky pro pěší a cyklisty, veřejného osvětlení,“ sdělil Němec.

Pardubická nemocnice.
Pardubická nemocnice bude mít moderní psychiatrii

Všechny jmenované věci jsou letitými bolestmi křižovatky. Chodník vede jen po jedné straně vozovky, na straně k Doubravicím chybí, ač se zde nachází zastávka hromadné dopravy. Trolejbusy, které zde ze směru od Lázní Bohdaneč zastavují, prakticky zůstávají stát v jízdním pruhu a blokují dopravu. 

Odbočit v dopravní špičce od Doubravic směrem do Pardubic je i s osobním vozidlem v husté dopravě časově značně náročné a řidiči v daném místě spoléhají spíše na to, že je někdo dobrovolně pustí. Právě tyto složité situace by měly nově řešit semafory. 

Nemocnice fungují i přes nedostatek lékařů a sester.
Nemocnice fungují i přes nedostatek lékařů a sester

Časté nehody
Kvůli pouze dvěma jízdním pruhům, protilehlým autobusovým zastávkám, přechodu pro chodce a hustotě provozu je doubravická křižovatka místem častých dopravních nehod. Většinou jde o drobné střety z nedobrzdění za zastavujícím trolejbusem či nedání přednosti, vloni v březnu ale došlo i k usmrcení cyklisty, kterého na kraji silnice zachytil kamion s návěsem.