Město poté začne hledat vhodné dotační tituly na kompletní rekonstrukci. Dle možností osloví Pardubický kraj a Ministerstvo kultury ČR. Odhadované náklady se pohybují v částce přesahující půl milionu korun.

Oprava hrobky bude poměrně komplikovaná například s ohledem na použité materiály bude potřeba vypracovat statický posudek a nový rozpočet.

Rodinná hrobka byla postavena v letech 1927 – 1928, jejím autorem byl přední český architekt Josef Gočár. Vyhotovena je z černého leštěného noritu a zdobí ji socha vzkříšeného Krista z dílny profesora Otakara Španiela.

„Město Chrudim má velký zájem o zachování této památky, neboť Bedřich Leopold Popper byl významnou osobností města a samotná hrobka má významnou kulturní hodnotu,“ říká starosta Petr Řezníček.

Popperova hrobka na chrudimském hřbitově U Kříže.Zdroj: Sylva Drašnarová, MěÚ Chrudim

Friedrich Leopold Popper se narodil v roce 1866 v Brně. V roce 1893 koupil podnik manželů Beckových na výrobu obuvi v Chrudimi, který postupně rozšiřoval a modernizoval. V roce 1903 byla firma F. L. Popper v Chrudimi největší továrnou na obuv v habsburské monarchii a v jejím závodě pracovalo 350 zaměstnanců.

V letech 1912 a 1913 pracovalo u firmy už přes tisíc zaměstnanců a výroba dosahovala 2 400 párů obuvi denně a později až 3000 párů obuvi denně. (sd, bn)