„Od srpnové tiskové konference došlo k vývoji, který si žádal okamžitou reakci. Vedení ŘSD nás požádalo o stanovisko k trasování dálnice D35, protože Litomyšl byla dle ŘSD poslední obcí, která se ještě nevyjádřila,“ sdělil tiskový mluvčí města Michele Vojáček.

Zastupitelé se měli sejít až v září, proto starosta svolal mimořádnou schůzi rady. K jejímu rozhodnutí vedly obavy ze zdržení stavby dálnice a dalšího zhoršení dopravní situace. „Cílem všech, kteří se nyní pouštějí do debat ohledně možných dílčích změn v trasování dálnice D35 od Litomyšle dále na Mohelnici, musí být především ukončení těchto debat v co nejkratším termínu,“ vyzval nedávno také hejtman Martin Netolický.

Včera zasedala i ministerská komise, která varianty posuzovala.

Usnesení rady města Litomyšle RaM projednala návrh trasování D35 kolem Litomyšle a konstatuje, že jakékoliv významnější časové zpoždění výstavby D35 je pro Litomyšl nepřijatelné. Z tohoto důvodu RaM schvaluje a doporučuje ZaM ke schválení vedení trasy D35 v okolí města variantou 0 /ZUR/.

Rychlá reakce vyvolala v Litomyšli negativní názory. Někteří zastupitelé se cítí podvedeni, že bylo rozhodnuto bez nich. „Je to lumpárna,“ prohlásil k rychlému rozhodnutí opoziční zastupitel Jiří Lammel. Starosta však chybu odmítá. „Pokud by k mimořádnému zasedání rady nedošlo, tak by komise rozhodovala bez stanoviska Litomyšle, což by bylo nešťastné. Nic se však nemění na tom, že se k variantám trasy D35 v září vyjádří i zastupitelé, usnesení rady bylo vyvoláno časovou tísní,“ řekl starosta Radomil Kašpar. Rozhodnutí rady podpořila i komise ministerstva dopravy, která zasedala včera. To samozřejmě vyvolalo reakce starostů obcí, kterých se stavba D35 bezprostředně dotýká. 

REAKCE STAROSTŮ

„Z mého pohledu není jasné, proč nebyl brán ohled na lidi, kteří v této lokalitě žijí a zajímají se o daný problém. Je to celé podivuhodná hra. Tomu, co předvádí Litomyšl jako obec s rozšířenou působností, opravdu nerozumím,“ sdělil starosta Strakova Jan Janypka. Ten stejně jako jeho kolega v blízkém Janově podporuje variantu „1“.

Přesně opačný názor má starosta Němčic, který rozhodnutí rady města a ministerské komise kvituje. „Jsem spokojen s rozhodnutím. Máme vrabce v hrsti, a ne holuba na střeše. Druhá varianta není připravená a realizace by byla nejistá,“ sdělil Josef Racek.