Pardubický kraj zvažuje napojení významné rekreační lokality Dolní Morava na železniční dopravu. Nová trať by mohla vést z Červeného Potoka, kde jezdí vlaky z Lichkova do Hanušovic na Šumpersku. Podle krajského radního pro dopravu Michala Kortyše se zatím posuzují dvě varianty vedení trati, východní a západní.

„Doloženo bude možné umístění dalších zastávek. Pro upravené trasy bude aktualizován propočet investiční náročnosti, provozní řešení a celkové vyhodnocení variant," uvedl Kortyš. Studie společnosti SUDOP by měla být odevzdána do konce dubna.

ČTĚTE TAKÉ: Pět autobusových linek kvůli stávce nevyjelo

Zatím není jasné, kolik by výstavba nového železničního spojení stála a kdo by ji platil. Hejtmanství chce jednat se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), zda by se na úhradě nákladů podílela. Výstavba několika kilometrů trati bude muset splnit určitou míru rentability, kdy se hodnotí vynaložené investice ve vztahu k přepraveným pasažérům a dalším faktorům. „Jinak se do toho nepůjde, byly by to neúměrně vynaložené prostředky," uvedl Kortyš.

Martin Palán, jednatel společnosti Sněžník, která areál se zimním i letním provozem v Dolní Moravě provozuje, připouští, že návštěvníci centra z pohodlnosti využívají k dopravě hlavně automobily. Poukazuje ale na příklad Švýcarska, kde je cestování turistů železnicí i díky dobré infrastruktuře velmi oblíbené. „Každopádně jsme připraveni na tom spolupracovat," řekl Palán.

DÁLE ČTĚTE: Byli jste u sobotní nehody?