Česká republika je mezi turisty z této středoasijské země žádaná, oblíbenými destinacemi jsou Praha a Karlovy Vary. „Kazašští turisté mají obecně velmi rádi lázeňské pobyty, takže bychom jim mohli nabídnout například Lázně Bohdaneč,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který již o možném leteckém spojení s Pardubicemi jednal s velvyslankyní České republiky v Kazachstánu a Kyrgyzstánu Eliškou Žigovou.

Krajský radní pro oblast cestovního ruchu René Živný vidí potenciál i v koňské turistice. „Kromě Kladrub nad Labem, které aspirují na zapsání na listinu světového kulturního dědictví UNESCO, můžeme Kazachům nabízet například Slatiňany, ale samozřejmě i Pardubice jako takové,“ dodal René Živný. 

V současné době však neexistuje přímé spojení mezi Českou republikou a Kazachstánem, což je pro turisty nepohodlné a řadu cestovatelů to odradí. 

SPOJENÍ DO ASTANY
„Pravidelná letecká linka Praha – Almaty byla zrušena, a proto budeme chtít společně s velvyslanectvím otevřít jednání s dopravcem Air Astana o možnosti vytvoření leteckého spojení Astany (hlavní město Kazachstánu, pozn. redakce) s pardubickým letištěm,“ uvedl Martin Netolický.

Ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová aktivitu kraje vítá a je připravena hned zahájit jednání. Ta mohou však trvat rok i déle. 

„Vše záleží na tom, jak se celého bussinesu ujmou cestovní kanceláře, které by měly zajišťovat největší podíl prodejů na linky společnosti Air Astana. Neočekávám, že by linky z Pardubic operovala česká společnost ČSA, která v minulosti létala do Almaty z Prahy, ale své lety z obchodních důvodů zrušila,“ řekla Hana Šmejkalová.

Podle jejího názoru je však spíše vhodné spojení s městem Almaty než s hlavním městem Astana. „Astana je městem vládních institucí a orgánů, ale veškerý obchod se děje v Almaty. Tam také létají největší dopravci,“ uvedla ředitelka pardubického letiště. 

Krize na Ukrajině a sankce proti Rusku obrátily pozornost i českých investorů směrem do střední Asie a především ke Kazachstánu. 

Pardubický kraj by chtěl jednat i se zástupci Kyrgyzstánu, kteří prý nabízí výhodné podmínky pro propojení s Českou republikou. „Letecký dopravce této země však v současné době nemá přístup do evropského leteckého prostoru, a proto se nabízí oslovení českých dopravců,“ informoval hejtman Netolický.