Karel Metyš se narodil v Litomyšli. Do Moravské Třebové, která se stala jeho druhým domovem, se s rodiči přestěhoval na konci 50. let. Už jako středoškolský student bojoval proti komunistické totalitě, což mu v roce 1950 vyneslo tříleté vězení. Byl jedním ze čtyřiadvaceti odsouzených v litomyšlském monstrprocesu Stříteský a spol. Bylo mu tehdy sedmnáct let.

Kromě lásky k hudbě, kterou mu vštěpil jeho otec, jenž byl jedním ze zakladatelů právě probíhajícího festivalu Smetanova Litomyšl, zasvětil svůj život pěší, vodní i zimní turistice, pobytu v přírodě a výchově mládeže. V Moravské Třebové se na přelomu 60. a 70. let podílel na obnově skautského hnutí, jehož členem byl od konce války.

Na začátku 90. let se jako první polistopadový starosta města zasloužil o obnovu svobodných poměrů a návrat společnosti k demokracii. Podporoval rovněž obnovu kontaktů s bývalými německými obyvateli města. Bez jeho přičinění by silniční obchvat Moravské Třebové nejspíš nestál a centrem města by dodnes projížděla tranzitní doprava.

Před čtyřmi lety převzal Karel Metyš z rukou tehdejšího ministra obrany Vlastimila Picka Pamětní odznak účastníka odboje a odporu proti komunismu.

O udělení Ceny rozhodlo na dubnovém zasedání zastupitelstvo města.