„Hudba, tanec, jídlo, dobová řemesla, zábava pro děti i dospělé, přednášky o historii i workshopy, to všechno se vejde do dvoudenního programu, který je pro návštěvníky přichystán,“ popisuje ve zkratce letošní Lughnasad předseda sdružení Boii Lukáš Blažek.

Brány skanzenu se návštěvníkům otevřou už v pátek od tří odpoledne a pro zájemce čekají dvě komentované prohlídky keltské vesničky. 

Od šesti večer pak na podiu vystoupí kapely Isara, Dallahan z Velké Británie a Jull Dajen. Hlavní program oslav Lughnasadu pořadatelé situovali do soboty. 

ZBROJE, PŘEDNÁŠKY, OBŘADY I SOUBOJE

Nudit se nebudou děti, babičky ani tatínkové. Tento den láká na stavitelství v době Keltů, gladiátorské souboje, pravěké kmeny z různých koutů Evropy, výcvik římských legii, dobová řemesla či irské tance.

Dále pak pořadatelé zvou na řadu přednášek zaměřených na různá témata – například na vrhací a střelné zbraně, včelařinu, švartnové náramky nebo nález opasku z Hlubokého u Kunštátu. 

ZAHRAJÍ DOMÁCÍ I ZAHRANIČNÍ SKUPINY

Například v sobotu od půl desáté začne přednáška o včelařství a medovině. Následovat bude povídání o keltském odívání a národu kočovných bojovníků – Skýtů. 

Velká podívaná pro diváky začne v pravé poledne, kdy amfiteátru začne výcvik římských legionářů a nejen jich: „Římané, kteří se v pátek usídlí na skanzenu v Nasavrkách, spolu s ostatním zahraničními Kelty, Skýty a Germány, vám předvedou pravý výcvik v jejich zbroji,“ uvádí Lukáš Blažek. 

Hlavním bodem programu je průvod spojený s přivítáním obilné bohyně do oppida a druidský obřad. Tento slavnostní akt se uskuteční v sobotu od 17 hodin. 

Večer zahrají české i zahraniční kapely, a to Selfish Murphy z Rumunska a z české hudební scény vystoupí skupiny Navostro, RíRa, Lua a Jolly Buskers. 

Vstupenky lze získat ještě ve čtvrtek v předprodeji za zvýhodněnou cenu. Na místě bude dále možné zakoupit dvoudenní i jednodenní vstupné a obyvatelé Nasavrk mohou uplatnit speciální slevu. 

Ubytovat se bude možné ve stanovém městečku na louce vedle areálu festivalu, kde budou mobilní toalety a cisterna s pitnou vodou. „Sprchy pro stanové městečko zajištěné nejsou, osvěžit se ale můžete v nedalekém rybníku,“ dodávají pořadatelé.

Kde zaparkovat
V souvislosti s pořádáním festivalu Lughnasad se motoristé musejí připravit na drobné dopravní komplikace. Kvůli parkování je uzavřená místní komunikace od sjezdu ze silnice I/37 až k Čáslavské ulici. 
Pořadatelé právě u této silničky vytvořili parkoviště pro návštěvníky festivalu. Kdo pojede po obchvatu města, od Hodonína i z centra Nasavrk, toho šipky na parkoviště navedou. 
„Doporučujeme všem návštěvníkům využívat toto parkoviště a nezajíždět auty do ulice Lesní,“ uvádějí pořadatelé s tím, že Lesní ulice sice ke skanzenu také vede, ale je na parkování zcela nevhodná.