VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Horké dny? Připravte si sami exotické osvěžující drinky

Pardubice - V parných letních dnech většina z nás hledá nějaký zdroj osvěžení. Pro ty, kteří nemají poblíž rybník nebo bazén, do něhož by skočili, není k zahození osvěžení v podobě drinků.

12.7.2014
SDÍLEJ:

Karel Zapalač se pyšní i titulem nejzručnější barman světa. Foto: archiv

„V letních dnech stále letí mojito, které všichni znají. Kromě mojita je pro léto vynikající i koktejl zvaný daiquiri," řekl šestinásobný barman roku a majitel barmanské školy Karel Zapalač (na snímku), který se pyšní i titulem nejzručnější barman světa.

Jahodové daiquiri

„Daiquiri pochází ze Střední Ameriky, z oblasti Karibiku," informoval náš Deník barman Karel Zapalač.

Podle jeho rad si i vy můžete vyrobit své daiquiri doma.

Do nožového mixéru nasypte tolik drceného ledu, kolik se vejde do takzvané old fashioned skleničky (whiskovky), ve které se tento koktejl podává.

K ledu přidejte 4 centilitry (cl) Havana rumu, 8 větších jahod (můžete použít i banán), 3 cl citronové šťávy, 2 cl cukrového sirupu a vše promixujte. Koktejl, který by měl mít konzistenci ledové tříště, můžete ozdobit jahodou nebo snítkou máty.

Svěží caipirinha

Dalším osvěžujícím drinkem je podle Karla Zapalače takzvaná caipirinha.

Stejně jako daiquiri se i caipirinha připravuje do old fashioned skleničky. Do ní dáme půl limetky nakrájenou na čtyři kousky a dvě lžičky třtinového cukru. Tyto dvě ingredience promačkáme takzvaným muddlerem, barovým drtítkem. Poté naplníme skleničku drceným ledem, přidáme 4 cl cachaca (pitu) a promícháme barovou lžičkou. Do sklenky dáme dvě krátká srkací stébla.

Místo pitu můžeme použít Havana rum, čímž nám vznikne drink zvaný havanissima, nebo Becherovku, která promění caipirinhu v oázu.

Tajemná čarodějka

Barman Karel Zapalač prozradil i recept na svůj vlastní drink, který pojmenoval Tajemná čarodějka.

Ve sklenici tumbler, která se používá pro servis takzvaných long drinků, rozmačkáme muddlerem jednu tvrdší mandarinku.

Sklenku naplníme po okraj drceným ledem, přidáme 2 cl melounového sirupu, 1,5 cl jahodového sirupu, 2 cl citronové šťávy, 4 cl Havana rumu nebo tequily, dolijeme 8 cl žlutého grepového džusu a přidáme 0,5 cl Campari.

Vše promícháme barovou lžičkou, vložíme silné srkací stéblo a míchátko a ozdobíme jahodou, snítkou máty nebo mandarinkou. (kfr)

Autor: Redakce

12.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Litomyšl se vyjádřila k trase dálnice D35

Ilustrační foto.

Ptali se, jaká má být ulice

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Do parku Javorka přijede Pinocchio

Orlickoústecko – Kulturní nabídka na středeční podvečer je pestrá. V třebovském parku Javorka zahraje od 17.30 Divadlo Toy Machine pohádku Pinocchio, ve Vysokém Mýtě pokračuje Týden hudby, ve 20 hodin vystoupí litomyšlská kapela Upside Down a po ní od 21.30 Dukla Vozovna.

První výhru vytesal v Tip lize Miroslav Tesař

Orlickoústecko – Maraton třinácti kol odstartoval o uplynulém víkendu tím prvním v podzimní části fotbalové Tip ligy.

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení