VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Horké dny? Připravte si sami exotické osvěžující drinky

Pardubice - V parných letních dnech většina z nás hledá nějaký zdroj osvěžení. Pro ty, kteří nemají poblíž rybník nebo bazén, do něhož by skočili, není k zahození osvěžení v podobě drinků.

12.7.2014
SDÍLEJ:

Karel Zapalač se pyšní i titulem nejzručnější barman světa. Foto: archiv

„V letních dnech stále letí mojito, které všichni znají. Kromě mojita je pro léto vynikající i koktejl zvaný daiquiri," řekl šestinásobný barman roku a majitel barmanské školy Karel Zapalač (na snímku), který se pyšní i titulem nejzručnější barman světa.

Jahodové daiquiri

„Daiquiri pochází ze Střední Ameriky, z oblasti Karibiku," informoval náš Deník barman Karel Zapalač.

Podle jeho rad si i vy můžete vyrobit své daiquiri doma.

Do nožového mixéru nasypte tolik drceného ledu, kolik se vejde do takzvané old fashioned skleničky (whiskovky), ve které se tento koktejl podává.

K ledu přidejte 4 centilitry (cl) Havana rumu, 8 větších jahod (můžete použít i banán), 3 cl citronové šťávy, 2 cl cukrového sirupu a vše promixujte. Koktejl, který by měl mít konzistenci ledové tříště, můžete ozdobit jahodou nebo snítkou máty.

Svěží caipirinha

Dalším osvěžujícím drinkem je podle Karla Zapalače takzvaná caipirinha.

Stejně jako daiquiri se i caipirinha připravuje do old fashioned skleničky. Do ní dáme půl limetky nakrájenou na čtyři kousky a dvě lžičky třtinového cukru. Tyto dvě ingredience promačkáme takzvaným muddlerem, barovým drtítkem. Poté naplníme skleničku drceným ledem, přidáme 4 cl cachaca (pitu) a promícháme barovou lžičkou. Do sklenky dáme dvě krátká srkací stébla.

Místo pitu můžeme použít Havana rum, čímž nám vznikne drink zvaný havanissima, nebo Becherovku, která promění caipirinhu v oázu.

Tajemná čarodějka

Barman Karel Zapalač prozradil i recept na svůj vlastní drink, který pojmenoval Tajemná čarodějka.

Ve sklenici tumbler, která se používá pro servis takzvaných long drinků, rozmačkáme muddlerem jednu tvrdší mandarinku.

Sklenku naplníme po okraj drceným ledem, přidáme 2 cl melounového sirupu, 1,5 cl jahodového sirupu, 2 cl citronové šťávy, 4 cl Havana rumu nebo tequily, dolijeme 8 cl žlutého grepového džusu a přidáme 0,5 cl Campari.

Vše promícháme barovou lžičkou, vložíme silné srkací stéblo a míchátko a ozdobíme jahodou, snítkou máty nebo mandarinkou. (kfr)

Autor: Redakce

12.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Chodec zemřel po střetu s autem

Ilustrační foto.

Ředitelé se sešli na hradě

Peníze na odkup spalovny zastupitelé opět neschválili

Pardubice - V patové situaci zůstávají pardubičtí zastupitelé i po svém čtvrtečním zasedání. Znovu totiž neschválili peníze na odkup spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. A to i přesto, že na minulém jednání její odkup odsouhlasili.

Svět si připomíná 75 let od vypálení osady Ležáky

Pardubický kraj, Ležáky - Pietní vzpomínka k 75. výročí vyhlazení osady Ležáky se uskuteční v neděli. Program začíná o půl deváté mší. Na devátou se začnou sjíždět hosté a postupně se řadit do průvodu, aby v deset hodin dopoledne mohlo za doprovodu vojenské kapely začít kladení věnců u pomníku „Kniha obětí".

Chrudim zvažuje přijetí až stopadesátimilionového úvěru

Pardubický kraj, Chrudim - Město Chrudim by si mohlo v příštím roce nebo v roce 2019 nabrat nové úvěry v celkové výši až 150 milionů korun. Uvedlo to vedení radnice po jednání zastupitelstva, na kterém byl v tomto týdnu projednán a schválen střednědobý výhled města do roku 2021.

Na okraji Pardubic roste kukuřičné bludiště

Pardubice - Na první pohled se na kraji Pardubic nedaleko letiště nachází obyčejné pole oseté kukuřicí. Mezi rostlinkami si však lze všimnout dřevěných destiček a infostánku. Pole ukrývá také desítky spletitých cest, ty tvoří kukuřičné bludiště plné úkolů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies