Jak uvádí starosta Seče Marcel Vojtěch, cena se vyšplhala na 330 000 korun, nicméně u reliéfu se práce nezastaví.

KOMPLETNÍ FACELIFT

„Tímto byl splněn další záměr v rámci rekonstrukce sečského zámku, který by měl být zakončen novým pláštěm budovy,“ říká starosta a rovnou připomíná plány do budoucna:

„Nechali jsme si zpracovat projekt na plášť zámku i s poznámkami, které k rekonstrukci měli památkáři. Oprava by měla stát zhruba tři miliony korun a je to otázka na další dva až tři roky, pokud vše půjde tak, jak má.“

Nad projektem postupné rekonstrukce sečského zámku však visí otazník, neboť rok 2018 bude rokem voleb do obecních zastupitelstev.

PAMATUJÍ I NA KAPLIČKY

„Nevíme, jak bude nové vedení města přemýšlet a kam bude chtít investovat. My bychom se tomuto projektu i nadále věnovali, ale je to otázka peněz a vůle rekonstrukci zrealizovat. Já zámek beru tak, že to je památka, která si opravy opravdu zaslouží,“ dodává Marcel Vojtěch.

Kromě oprav světských budov vedení sečské radnice také pravidelně investuje do sakrálních památek v podobě kapliček a božích muk roztroušených na území města. Loni například nechalo restaurovat sochu sv. Jana Nepomuckého.

Z historie zámku

Historie sečského zámku se začíná psát v roce 1564, kdy si rozsáhlé lichnické panství, jehož součástí je i městečko Seč (tehdy psaná jako Secz), rozdělují bratři bratři Albrecht a Václav Robmhápové ze Suché. Václavovi se však nechtělo opravovat bývalé hrady Oheb a Vildštejn, proto si na severním okraji městečka postavil nový zámek poprvé zmiňovaný roku 1577.

O devatenáct let později koupil sečské panství Karel Záruba z Hustířan, který někdy na počátku 17. století zámek pozdně renesančně přestavěl a rozšířil o kratší příčné křídlo. Na tuto přestavbu upomíná kamenný vstupní portál s erby Karla Záruby a jeho manželky Anny z Valdštejna a letopočtem 1610.

V průběhu 17. století zámek často měnil majitele, ale žádný se o něj příliš nestaral, a tak pustne a využívá se jen k hospodářským účelům. Na významu ztrácí i samotné sečské panství. Jeho správa se stěhuje v roce 1755 do Nasavrk a o dva roky později se eviduje sečský zámek jako polorozbořený.

Roku 1925 se zámek stal součástí zbytkového velkostatku, 1949 pak přešel do vlastnictví státu.