Noc s Andersenem, pořádaná už řadu let na počátku dubna, bojuje o dětského čtenáře, který se vytrácí v konkurenci jiné, leckdy jednodušší, zábavy, jako je televize, video nebo počítač a internet.

Za hrdiny knížek

Na nocování v ústecké městské knihovně je přihlášeno devatenáct dětí. Letos se školáci vydají po stopách dětí z Bullerbynu, o kterých psala švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová. Jak potvrdila Marta Suchomelová z ústecké knihovny, tato kniha dodnes dobývá dětská srdce. „Je to stále oblíbená knížka, děti se s ní setkávají ve škole, hodně z nich ji přečte doma s rodiči." Během Noci s Andersenem si v Ústí nad Orlicí připomenou i ilustrátorku Helenu Zmatlíkovou, která kromě Dětí z Bullerbynu ilustrovala řadu dalších dětských knížek. Děti budou plnit různé úkoly, dojít má i na výtvarnou činnost.
Velké popularitě se těší Noc s Andersenem v České Třebové. Do městské knihovny dnes v 18 hodin dorazí tři desítky nocležníků, kteří se přenesou doslova do jiného světa. Jakého? To knihovna do poslední chvíle tají. O zábavu a dobrodružství ale rozhodně podle knihovnice Jany Jakeschové nebude nouze, jak prozradila, děti se dokonce za dobrodružstvím vydají ven.
Knihovna v Žamberku připomíná slavného dánského pohádkáře celý týden. „Na každý den máme pro děti připravené otázky z jedné Andersenovy pohádky, odpovědi vhazují do schránky, po vylosování mohou vyhrát knihy," uvedla ředitelka knihovny Jana Hlaváčová. Vše vyvrcholí dnešní Nocí s Andersenem, knihovna spolupracuje se základními školami Nádražní a 28. října, kde budou děti nocovat. Pořadatelé odhadují, že se dobrodružné noci zúčastní v Žamberku až dvě stě školáků. „My jsme pro děti připravili program, plnit budou různé úkoly. Budeme číst Andersenovy pohádky, třeba Ledovou královnu," dodala ředitelka.

„Noc" v obcích

Králickou knihovnu ovládne Harry Potter. „Přihlášeno máme třicet dva dětí, z toho deset kluků, ve věku od sedmi do čtrnácti roků. Účast si děti musely vysoutěžit ve čtenářské soutěži," řekla ředitelka knihovny Ivana Marečková. Na soutěž na téma Nebojme se v knihovně naváže i Noc s Andersenem. „Děti budou pátrat po předmětech se vztahem k Harry Potterovi," prozradila ředitelka. Noc v knihovně s dětmi stráví deset dospěláků, další se postarali o odměny nebo „catering".
Ani menší obecní knihovny nezůstávají pozadu. Tradičně se do Noci s Andersenem zapojují v Semaníně. „Míváme patnáct dětí. Připraveny pro ně budou soutěže, hledání pokladu a samozřejmě před spaním čteme pohádku," prozradila za pořadatele Kateřina Smolová. Také v Rudolticích nebude spát hodně dětí doma, noc stráví ve škole.

Registrovaní pořadatelé v okrese:
Městská knihovna Česká Třebová
Městská knihovna Jablonné n. O.
Městská knihovna Králíky
Městská knihovna Letohrad
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Městská knihovna Žamberk
Obecní knihovna Semanín
Obecní knihovna Skuhrov
Školní družina při ZŠ Žamberk 581
Základní škola a mateřská škola Rudoltice
Základní škola Horní Čermná
Základní škola Dobrovského Lanš-kroun
Základní škola Žamberk
ZŠ a MŠ Lukavice