KDO POŽÁDÁ O DOTACI?

Smlouva je nyní ve fázi návrhu. Vedení obou měst čekají další jednání, na kterých budou upřesněny kroky, týkající se zejména investorství. Podle aktuálních informací se budou muset dohodnout, kdo žádost o dotaci podá. Může být totiž jen jedno výběrové řízení, jeden příjemce dotace.

„Společně s městem Velké Opatovice byla již připravena zadávací dokumentace pro výběr dodavatele dotačního managementu včetně projektových prací, kterou společně s návrhem členů komise pro otevírání obálek a hodnocení nabídek schválila na konci července rada města,“ dodal místostarosta Šafář.

Proč se města rozhodla pracovat na společném projektu? Důvodem je především jejich blízkost. „Řada lidí pracuje v Jevíčku, cestuje za nákupy. A stejné je to z Jevíčka k nám. Provoz probíhá po komunikaci, která není v dobrém stavu. Naší prioritou je bezpečnost obyvatel obou měst. A cyklostezka bude samozřejmě sloužit i turistickému ruchu,“ vysvětlila starostka Velkých Opatovic Kateřina Gerbrichová.

Technické parametry cyklostezky jsou již dohodnuté. „Nový pětikilometrový úsek mezi oběma městy by měl vést převážně po původních katastrálních cestách a měl by mít šířku tři metry,“ upřesnil před časem místostarosta Šafář.

Kromě přípravy žádosti o dotaci jsou podmínkou pro vybudování cyklostezky i úpravy územních plánů. Jevíčská část cyklostezky je již do územního plánu i cyklokoncepce Pardubického kraje několik měsíců zanesena.

ZMĚNA ÚZEMNÍHO PLÁNU

Na trase po katastru Velkých Opatovic se dosud pracuje. „Loni v dubnu schválilo změnu územního plánu zastupitelstvo. Jednou z těchto změn byla i cyklostezka. Od té doby probíhá zpracování územního plánu,“ uvedla Kateřina Gerbrichová.

„Obě města už mají zpracovanou studii proveditelnosti. První společné kroky tak byly učiněny,“ dodal Miroslav Šafář.