Už posedmé uspořádalo svitavské městské muzeum prázdninový příměstský tábor. „Pro děti je pokaždé překvapením, neboť je vždy inspirován aktuální sezonní výstavou a program je tak každý rok naprosto originální,“ vysvětlila ředitelka svitavského muzea Blanka Čuhelová.

Letošní tábor byl inspirován dvěma muzejními výstavami. Program byl podle ředitelky náročný a na nudu nebyl čas. „Těžko říct, co děti zaujalo nejvíc. Výstavy Kouzelná zahrada a Pexeso nabízejí program pro hru i přemýšlení. Z účastníků tábora inspirovaného Pavlem Čechem se stali na týden výtvarníci a filmaři,“ přiblížila Blanka Čuhelová.

Největším dobrodružstvím však zřejmě byla tvorba animovaných filmů. Během táborového týdne vzniklo pět krátkých filmů tradiční „papírovou“ animační technikou.

„Děti si samy vymyslely příběh, namalovaly postavy i krajinu. Příběh rozpohybovaly, nafotily a výtvarník Tomáš Krása vše propojil, doplnil titulky a hudbu. A výsledek určitě stojí za zhlédnutí,“ neskrývala nadšení Blanka Čuhelová. Na konci července je pro adepty výtvarného a filmařského umění připraven druhý turnus muzejního příměstského tábora.