Krytý plavecký bazén, který je součástí areálu základní školy Palackého v Moravské Třebové, se dočká rekonstrukce. Řešení navržené vedením města odsouhlasili moravskotřebovští zastupitelé.

Původně měla být částka plánovaná na rekonstrukci nižší. Poté, co si město nechalo zpracovat projekt, se však ukázalo, že bazén je v mnohem horším stavu, než se myslelo. Rekonstrukce se tak vyšplhá na 40 milionů.

„Oproti studii, která byla schválena v červnu loňského roku a počítala s investicí necelých 16 milionů, se ukázalo, že stav bazénu se výrazně zhoršil," přiblížil vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Netolický.

Podle něj se stav bazénu zhoršuje den ode dne. Dochází k opadávání výztuže, utrpěl stav železobetonových stropů, existují praskliny na tělese bazénu.

„Projektant zvolenou variantu rekonstrukce nedoporučil s tím, že je nutný větší zásah," upřesnil Netolický. Těleso bazénu se bude muset vykopat a udělat nově, namísto dlažby budou nerezové podlahy. „Délka bazénu 17,5 metrů zůstane zachována. Poptávka po větším není," dodal.

Investice okolo čtyřiceti milionů

Nový bazén za 116 milionů korun před sedmi lety dokončili v Litomyšli. Na nezájem si město, které je jeho provozovatelem, stěžovat nemůže. Začátkem týdne zde přivítali půlmiliontého návštěvníka.

Rozsáhlou a finančně jednoznačně nejnáročnější rekonstrukci čeká krytý bazén ve Svitavách. Cena se vyšplhala na závratných 210 milionů korun. „Původní studie nepočítala se zateplením střechy, nová norma to nicméně vyžaduje," vysvětlil starosta Svitav David Šimek.

Vzali si úvěr

Město si na rekonstrukci vzalo stomilionový úvěr od banky a 50 milionů má vyčleněno v rozpočtu. Počítá se totiž s tím, že vysoutěžená cena bude zhruba o třetinu nižší.

Zhruba třetinovou investici, kolem padesáti milionů korun, si vyžádá rekonstrukce bazénu ve Vysokém Mýtě. Projekt počítá nejen s rekonstrukcí inženýrských sítí. Návštěvníci se mohou těšit i na novou recepci v barvách města, dětský bazének s vodními prvky a opravené šatny. Radnice na rekonstrukci požádá o osmnáctimilionovou dotaci.

Úpravy bazénu se chystají i v Poličce. Investice, za kterou by měl být vybudován nový tobogan a whirlpool, vyjde na deset milionů korun. Ve srovnání s rekonstrukcí svitavského nebo litomyšlského bazénu, které se pohybují ve stovkách milionů korun, jde však o částku znatelně nižší. „Do bazénu se chystáme investovat i v následujících letech," řekl starosta Poličky Jaroslav Martinů.