Muzeum v Litomyšli se včera zapojilo do akce Otevřená muzea a galerie, kterou pořádá Pardubický kraj. Jejím cílem bylo přilákat milovníky historie na unikátní prezentaci. Lidé měli možnost si doslova sáhnout na předměty, které obvykle bývají ukryté v bezpečí depozitáře. „Jednou za několik let je vhodné vytáhnout ty nejkrásnější předměty a nechat veřejnost na ně nahlédnout zblízka," řekl René Klimeš, ředitel Regionálního muzea Litomyšl.

Katův meč

Muzeum má ve svých sbírkách desítky zbraní. Je mezi nimi i jeden unikát. Jde o meč z roku 1620, který byl v majetku kata a byl mnohokrát použit. Například na šibeničním vrchu v roce 1680 při popravě dvou vůdců selského povstání. Tuto událost připomíná pomník v nedalekém Dolním Újezdě. Méně ponurou historii má další unikátní předmět.

Nejstarší fotoaparát

Z Vídně do Litomyšle. Taková byla cesta unikátního přístroje, který vytvářel snímky metodou daguerrotypie a který byl veřejnosti představen teprve před rokem. V Litomyšli s ním pracoval rektor piaristické koleje Flor Stašek. Ten je také autorem nejstaršího mikrosnímku na světě, na kterém je vidět řez stonkem. V majetku muzea je i nejstarší fotografie dochovaná v českých zemích.

Unikátní zpěvník

A třetí unikát? Graduál z roku 1563 váží 37 kilogramů a má více jak 500 stran. Ty byly vyrobeny z pergamenu, ale nezachovaly se všechny. Za ztrátu zhruba padesáti listů nemohou vandalové, ale cenzoři ze 17. století. Spolek měšťanů, který z něj při vzácných příležitostech zpíval při mších, za něj zaplatil tehdy tolik, kolik by stál statek s velkými pozemky. Dnes jde o největší unikát v majetku muzea.

Zpěvník budou moci návštěvníci vidět, stejně jako ostatní předměty, zase až za několik let.