Velká fluktuace pracovníků. Takový je jeden z největších problémů odboru hlavního architekta pardubického magistrátu. A právě to může přispět k tomu, že se město v některých ohledech nerozvíjí koncepčně.

„Z pozice pozorovatele mi chybí větší komunikace směrem k veřejnosti a prezentace vizí, které město má. Po personálních změnách bohužel necítím energii, kterou odbor ještě před nedávnem měl, což může být odchodem části personálu. Ale to může být jen můj dojem," poznamenal architekt Ondřej Teplý ze studia Mixage.

GALERIE PAKOSTA v Litomyšli, oceňovaný příklad spolupráce měst s architekty
Města spolupracují s architekty. V Litomyšli už pětadvacet let

Architekti se mění

Jen od roku 2012 mají Pardubice ostatně už čtvrtého hlavního architekta. Na tomto místě se vystřídali Petra Nacu, Jiří Raška a Pavla Pannová. Zatímco mezi Pannovou a radními města panovaly ostré spory, její nástupkyni Zuzanu Kavalírovou si vedení radnice zatím chválí. „Ze svojí pozice jako gesčně zodpovědné náměstkyně mohu spolupráci a komunikaci s odborem hlavního architekta pod vedením paní architekty Kavalírové označit jako bezproblémovou. Ráda bych vyjádřila spokojenost v oblasti územního plánování, tady se situace zlepšila a mnoho věcí se dalo do pohybu," prohlásila náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Jenže právě územní plánování je častým terčem kritiky. „Nový územní plán se rodí bohužel příliš dlouho a mezitím se pořizují již 20. změny dosud platného územního plánu. Tolik změn samozřejmě narušuje jeho původní koncepci," konstatoval architekt Milan Košař (Pardubáci).

Nedostatky architekti vidí i jinde. „Chováme se špatně k průmyslovému dědictví, kde necháváme zmizet nebo devastovat stopu, která město utvářela a která má v sobě velký potenciál a hlavně génia loci. Můžeme zlepšovat veřejný prostor včetně sídlišť, kdy při revitalizaci ,oplastováváme´ domy a překrýváme je barevnými omalovánkami," řekl Teplý.

Šťastné rozhodnutí

V Chrudimi využívají služeb městského architekta Marka Janatky. „Zřízení funkce městského architekta bylo určitě šťastným rozhodnutím. Už v osobě Karla Théra, jenž byl předchůdcem Marka Janatky, se zde takto řešila řada rozvojových věcí města bezesporu koncepčně, ne jen podle projektantů, ale i podle architektů," uvedl chrudimský starosta Petr Řezníček.

„Marek Janatka určitě nepřišel oproti Karlu Thérovi s nějakými extra revolučními změnami, spíš v jeho práci pokračuje. Městský architekt je jednak konzultantem individuálním stavebníkům, aby tu nevznikaly stavby, jež by nebyly v souladu s celkovým charakterem města, a samozřejmě spolupracuje s externími architekty, kteří obohacují město o svá díla," řekl starosta.

Nedostatek informací

Kritický hlas odborné veřejnosti je v Chrudimi dlouhodobě slyšet především díky místnímu architektovi Vlastovi Koupalovi. Ten jako problém vidí i nedostatek informací pro veřejnost. „Z městského webu jsem se dříve nedozvěděl nic o areálu letního kina, ani proč je veřejnosti stále nepřístupný. Od té doby se leccos změnilo k lepšímu a město se snaží informace o projektech na web doplňovat, ale stále jsou obtížně dohledatelné," uvedl Koupal.

Architekt Vlasta Koupal dlouhodobě poukazuje i na potlačenou přítomnost vody ve městě. „V Chrudimi se dnes nedá skoro nikde k vodě sejít, pobývat u ní, přičemž historicky bývala Chrudim jedním z českých měst, která měla k vodě velmi blízko," dodal Koupal.