"Epicentrum prozkoumali pyrotechnici s termokamerou. Snížila se výrazně teplota, takže bezprostřední riziko již není. Je ale třeba prohledat okolí, protože tam bylo několik nálezů železných obalů," uvedl pardubický hejtman Martin Netolický. 

Série explozí zranila 19 lidí, z toho tři velmi vážně. Tři pacienti zůstávají hospitalizováni v krajských nemocnicích, kde zůstanou ještě několik dní. Tři lidé utrpěli vážné popáleniny a jsou v popáleninových centrech v Praze a Brně.

Poličské strojírny vydaly k události tiskové prohlášení - ZDE.

Na místo dorazil přestavěný tank s nádrží na vodu a ochranou proti výbuchům, který má místo kropit a umožnit rychlejší průzkum. Kromě tanku budou pyrotechnici využívat také vlastní obrněné vozidlo. Oba stroje byly nasazeny třeba po výbuchu munice ve Vrběticích na Zlínsku. Areál rovněž prozkoumal vrtulník s termovizí

Policie vyšetřuje výbuch ve strojírnách jako obecné ohrožení - VÍCE ZDE

"V 18 hodin byla zprůjezdněna uzavřená silnice č. 360 ve směru na Korouhev a evakuovaní obyvatelé se mohou vrátit do svých domovů. Silnice je otevřená pouze pro průjezd, auto nemohou u areálu strojíren zastravovat," uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová. 

Letecké záběry na místo výbuchůZdroj: Policie ČR

Policie ve čtvrtek vymezila ochranný perimetr 1200 až 1300 metrů kolem areálu. Z okolních domů muselo odejít asi 70 lidí, většina ke známým a příbuzným. Policie vyšetřuje čtvrteční výbuch v Poličských strojírnách jako obecné ohrožení z nedbalosti se škodou přesahující pět milionů korun. Ochranný perimetr by mohl být i zítra dále zúžen. 

Rána mě odnesla dva metry, říká přímý svědek výbuchu - ČTĚTE ZDE

Ve zmíněné zakázané zóně byly nalezeny tři kusy munice, v sobotu bude možná perimetr zúžen už jen na samotný areál firmy. Pokud půjde vše dobře, mohla by být do týdne obnovena i výroba, zákaz vstupu by pak platil jen pro poškozenou halu. 

Policie vyšetřuje výbuch jako obecné ohrožení z nedbalosti se škodou přes pět milionů korun. Ve strojírnách vybuchla podle Českého báňského úřadu trhavina TNT, která byla součástí munice. Stalo se to při lisování tzv. počinových náloží, výbuch způsobil další exploze uskladněného materiálu. Počinové nálože se používají k odpálení hlavních náloží, třeba v kamenolomech.

FOTOGALERIE A VIDEO ZE ZÁSAHU ZÁCHRANÁŘŮ 

Poličské strojírny se už k výbuchu vyjádřily, podle vedení firmy byly dodrženy veškeré předpisy a zatím si není vědoma žádného jejich porušení. 

Čtvrteční výbuch není první, který se v poličských strojírnách stal. V roce 2007 tam vybuchl při likvidaci armádní munice granát a v roce 2015 explodovalo v hale 320 tun střelného prachu. Likvidace munice a výroba střeliva tvoří necelou třetinu obratu firmy, která zaměstnává asi 300 lidí. Zbytek produkce představuje výroba dveřních systémů pro autobusy, měřicí a čerpací techniky nebo strojírenských dílů.