V areálu někdejší „staré Tesly" v těsné blízkosti nádraží hořel objekt bývalé galvanovny. Zásah hasičů začal v 11.33 hodin. Oheň dostali pod kontrolu v 18.42 hodin. Požár byl však hašen ještě v nočních hodinách,   včera pak bylo místo požáru hasiči kontrolováno pro případné dohašování dalších možných ohnisek.

Zásah byl v řadě ohledů mimořádný

„Na místo byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Králík a Pardubic, dále dobrovolné jednotky hasičů z Lanškrouna, Dolní Čermné, Dolní Dobrouče, Tatenic, Žichlínku, Výprachtic, Jablonného nad Orlicí a jednotky hasičů SŽDC Česká Třebová," uvedla v jedné z prvních zpráv o události tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková. Kvůli černému dýmu se hasiči nemohli dostat dovnitř objektu, a tak v prvních minutách zásahu použili k průzkumu silně zakouřených prostor termokameru. Na místo bylo povoláno i „protiplynové vozidlo" k měření nebezpečných koncentrací v ovzduší.
Podle Venduly Horákové vydal městský úřad upozornění obyvatelům města, aby se nezdržovali na veřejných prostranstvích a nevětrali své byty, dokud nebude provedena podrobná analýza ovzduší. „Dým je cítit spálenou umělou hmotou," potvrdila kastelánka Krasava Šerkopová, která obrovský sloup dýmu fotila z věže Zámečku v Rudolticích.
„O události byla informována Česká inspekce životního prostředí. Požár zasáhl celou halu, hasiči nemohli vstoupit dovnitř objektu, protože zde docházelo k explozím," popsala zásah mluvčí hasičů. Do Lanškrouna byl před pátou hodinou odpoledne z Pardubic vyslán i kombinovaný hasicí automobil Mercedes Benz, který je vybavený vysokotlakým řezacím a hasicím zařízením Cobra. Likvidaci požáru komplikovala skutečnost, že byly v hořícím objektu chemikálie.
Celému zásahu velel Tomáš Klaban z HZS Lanškroun. Jak včera odpoledne sám po náročné „šichtě", která ale ještě nekončila, uvedl, podobných zásahů ve své bezmála čtrnáctileté kariéře u profesionálních hasičů mnoho nezažil. „Co se týká rozsahu, možná větší akce byla, tento požár měl ale určitá specifika, především šlo o chemické látky a možnost ohrožení, tím byl určitě výjimečný a zásah u něho  byl mimořádný. Mimořádná je i způsobená škoda," prohlásil. Zdůraznil i skutečnost, že hasiči pracovali ve vysoce toxickém prostředí. „Všichni, kdo museli dovnitř nebo byli bezprostředně u zásahu, používali  dýchací techniku. ´Čumilové´, kteří prostě u podobných událostí nemohou chybět, možná někdy tohle nebezpečí podceňují," doplnil.

Netušili jsme, co se  děje, tvrdí někteří

Příčiny vzniku požáru nejsou dosud známy. Již teď je ale jasné, že se požár zapíše k největším za poslední dobu v okrese. Škody se podle prvních odhadů vyšplhají na 200 milionů korun.
V Lanškrouně se bezprostředně  po požáru rozvinula   diskuze o tom, zda byli obyvatelé města opravdu před nebezpečím dostatečně varováni. „Netušili jsme, co se děje, Jen jsme viděli kouř a z něho šlehající plameny. Informovanost byla na nule, a to hořel chemický provoz," tvrdí jeden z diskutujících na webu Orlického deníku. (daf, ký, zr)

Ohniska mají pod kontrolou

V galvanovně firmy Kozák Svitavy ještě v pondělí hasiči dohašovali ohniska požáru. Místo celou noc na pondělí hlídali policisté. Informovala o tom  starostka Stanislava Švarcová. Škoda je předběžně 200 milionů korun. „Spáleniště v pondělí ráno začalo doutnat, ohniska mají pod kontrolou. Objekt přes noc hlídali čtyři policisté," uvedla Švarcová.
Hašení požáru bylo komplikované i proto, že se na místě našly nádoby s kyselinou dusičnou, sírovou, chlorovodíkovou a další chemikálie. Podle mluvčí hasičů Venduly Horákové jsou ale mimo nebezpečí. Na místě také vybuchovaly tlakové nádoby s oxidem uhličitým (CO2). „Dle slov řídícího důstojníka jsou nalezené chemikálie zabezpečeny, uzavřeny v nádobách a budou zlikvidovány specializovanou firmou. Na místě zůstává jednotka hasičů, která bude dohašovat případná ohniska. Při požáru byli lehce zraněni tři dobrovolní hasiči," uvedla Horáková.

Kdo nic neví…

Obyvatelé v okolí galvanovny v neděli nesměli větrat. Ne všichni lidé se však o požáru včas dozvěděli. Neslyšeli, že by vysílal městský rozhlas, nepřišli k nim policisté, kteří obcházeli domy. „Nebýt sirény a dýmu viditelného až ze Třebové, tak nikdo neví, že hoří," uvedl na webu města Jan Štěpán.
Lucie Šmídová bydlí s rodinou blízko galvanovny v Havlíčkově ulici. To, že hoří továrna, zaznamenala se zpožděním. „O požáru jsem se dozvěděla asi 2,5 hodiny po vypuknutí požáru, a to tak, že mi volala kamarádka, která bydlí na ulici Smetanova, že u ní byla policie. Bohužel, o 50 metrů dál již policista za celé odpoledne nedošel," napsala na web žena.
Starostka Švarcová podotkla, že městský rozhlas město nemá. Textové zprávy radnice rozeslala všem registrovaným zájemcům. Policisté pak obešli nejbližší domy v okolí. „Celé město nebylo třeba obcházet. Zpočátku to ani nevypadalo jako velký problém," dodala starostka.
Požár vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí a Institut ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč. Na místě jejich pracovníci odebrali vzorky. „Vypadá to, že okolí není kontaminované. Výsledky dojdou v úterý, ve středu. Jsem přesvědčená, že kdyby hrozilo jakékoliv nebezpečí, z místa neodejdou a budou postupovat jinak," řekla Švarcová. (ag)