Výběrové řízení na koupi rozsáhlého areálu o rozloze zhruba 45 tisíc metrů čtverečních vyhlásil v těchto dnech insolvenční správce spolu s realitní společností Naxos. „Celý velký areál a především obrovská hala jsou díky tomu, že se tu původně měla vyrábět letadla, nadstandardní. V ekonomicky perspektivním regionu jako je Pardubický kraj, ale také v kraji Královéhradeckém, je o podobné investice zájem," říká obchodní ředitel Naxosu Libor Nevšímal. První kolo výběrového řízení končí 15. prosince. Orientační kupní cena je 23 milionů korun.

Halu postavenou v roce 2014 už nestihl původní majitel, který se ocitl v insolvenci, zkolaudovat. „Kromě letecké může sloužit i k mnoha dalším druhům výroby. Náklady na její dokončení jsou minimální a dlouhou dobu pak nebudou třeba žádné další investice," uvádí Libor Nevšímal s tím, že areál je výhodný především pro blízké výrobce z východu Čech. „Naxos tu úspěšně prodával řadu komerčních nemovitostí, mezi nimi byl i TechnoPark Pardubice, který se loni vydražil za 183 miliony korun," uzavírá Libor Nevšímal.

Lehká letadla mají na Orlickoústecku velkou tradici. Přímo v Chocni je začala vyrábět před 80 lety firma Beneš-Mráz. Kluzáky se tu měly opět začít stavět i nyní – v areálu na okraji města. Jeho původní majitel zkolaudoval v roce 2006 administrativní budovu. Takřka dokončil i výrobní halu, ale vše zastavila jeho insolvence.

Areál tak čeká na nového vlastníka.