Že by mohl stanout na nejvyšším stupínku, však od začátku tušil. Stoupající formu si ověřil už v závodě Světového poháru v Novém Městě na Moravě.

„Neměl jsem žádné zdravotní komplikace, jen technické problémy s kolem," vysvětluje. „Tenhle závod ale proběhl v naprosté pohodě, takže jsem mohl ukázat, co ve mně je. Je to úleva, protože pokažených závodů bylo letos docela dost."

Český závodník své soupeře v Pietermaritzburgu doslova deklasoval. Do cíle dojel před druhým Rakušanem Lakatou s náskokem více než tři a čtvrt minuty. A to se před páskou zastavil a poslední metry absolvoval pěšky s kolem nad hlavou.

„Musím ale přiznat, že v závěru jsem jel na jistotu. Kvůli technickým problémům a letošním pádům jsem byl hodně nervózní," přiznává.

„Do posledních pěti kilometrů jsem se koncentroval, pak už to ze mě spadlo a vychutnával jsem si vítězství."

Zlatou sbírku má tedy coby jediný ze světových bikerů kompletní. „Jsem za tento unikát opravdu rád. V Pietermaritzburgu se jezdí svěťáky, bylo tu mistrovství světa, vyhrál jsem tu i Cape Epic. Afrika je moje oblíbené místo, je v mém srdci," netají se.

Ani legendární Nizozemec Bart Brentjens, první olympijský vítěz, nedokázal to, co český cyklista. Z maratonského mistrovství světa má totiž pouze stříbro. „Jsem první, kdo má všechny tituly," raduje se.

Ale co dál? Nebude mu scházet motivace?

O tu se Kulhavý nebojí. Už teď má jasnou představu. „Sezona zdaleka nekončí. Rád bych se pokusil o double a vyhrál i mistrovství světa v cross country. To je cíl pro letošek."

Následovat bude Cape Epic zkraje příští sezony. „Protože se přes tu skvělou formu, co má, chystá končit 'Susi', rád bych mu tam pomohl k vítězné rozlučce. Pokud tedy zůstanu ve Specialized, kde mi letos končí smlouva," líčíl Kulhavý.

Náročný etapový závod dvojic loni vyhrál právě se Sauserem. Oba vítězstvím uctili památku tragicky zesnulého kolegy Burryho Standera.

Jeho myšlenky se však upírají ještě o kousek dál k olympijským hrám v brazilském Rio de Janeiru 2016. „Obhájit zlatou olympijskou medaili bude velká výzva," říká. „Jednoduché to ale rozhodně nebude."

Českého „supermana" na biku mohou vidět i domácí fanoušci jeho nejbližším velkým startem bude domácí šampionát v cross country. „Ještě předtím si zkusím menší závod ve Znojmě a ve Velkých Karlovicích, kde bych rád ukázal duhový dres maratonského šampiona."