Letohrad – Již tak útulný a krásný letohradský areál v Šedivském lomu dostává další rozměr. Pro Mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích rostou mobilní tribuny, přibývají stánky prodejců, dolaďuje se veškerá infrastruktura. To vše proto, aby v sobotu a v neděli 10. – 11. září si biatlonovou slávu v Letohradu užili jak sportovci, tak i všichni návštěvníci. A rovnou si přiznejme, že tentokrát to čeští biatlonisté – přestože zůstávají favority – nebudou mít jednoduché. Konkurovat jim totiž budou závodníci z Polska, Slovenska a premiérově také z Ukrajiny.
„Určitě to bude zajímavé zpestření a zejména v kategorii mužů nedostanou naši kluci nic zadarmo," říká šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář. Ukrajinci dorazí v nejsilnějším složení a ve slovenském výběru nebude scházet dvojnásobný mistr světa ze závodů na kolečkových lyžích v Estonsku Martin Otčenáš! A navíc český tým bude možná oslabený. „Michal Šlesingr je nachlazený a v tunelu v německém Oberhofu trénoval pouze jeden den," podotýká Ondřej Rybář. „Nad jeho startem je opravdu velký otazník." Startovní číslo určitě neoblékne Jitka Landová, jež si vykloubila klíční kost. Nachlazení trápilo i Evu Puskarčíkovou a Veroniku Vítkovou. „Jsem ale přesvědčený, že jak Eva, tak i Verča minimálně jeden závod poběží," věří šéftrenér reprezentace.
Po oba dny se startuje v 9.30 hodin. Jako první se uskuteční závody dorosteneckých kategorií. Dospělí a junioři budou startovat v pravé poledne. Sobotní program navíc zahrnuje i sportovní odpoledne s 3D Fitness od 16.30 hodin, autogramiádu a samozřejmě oblíbenou exhibici v disciplíně „Letohradský supersprint", který po středeční světelné zkoušce začne rozjížďkami ve 20.45. „Naším původním záměrem bylo exhibici urychlit. Ale test nám ukázal, že bude lepší start o půl hodiny posunout na tradičních tři čtvrtě na devět," vysvětluje ředitel závodů Vlastimil Jakeš. Finálové závody jsou naplánovány na 21.45 hodin.
Velký zájem býval v minulých letech také o už zmiňovanou autogramiádu. „Dostávali jsme se proto do časového skluzu," pokračuje Vlastimil Jakeš. „Teď proto budeme už podepsané kartičky rozdávat přímo u vstupu do areálu. Prosíme všechny návštěvníky, aby této možnosti využili. Autogramiáda by měla sloužit už jen k podpisu specialit."
Samotný stadion rozšířený o tři mobilní tribuny bude mít kapacitu 2000 diváků. „Předpokládáme, že minimálně další tisícovka se vejde na zajímavá místa kolem trati," říká ředitel závodů. Novinkou bude videostěna, která nabídne záběry z některých úseků trati. Vstupné do areálu Šedivského lomu je dobrovolné.
Příznivci biatlonu by si neměli nechat takovou událost ujít, neboť ve startovním poli figuruje hned několik zajímavých jmen nejen z České republiky.