Kde jinde. Biatlonový areál v Letohradu už je tradičně v září hostitelem letního šampionátu. Opět se sjela česká špička, byť letos v hodně okleštěné sestavě. Avšak domácí biatlonisté na to nebrali ohled a byli hodně vidět v mládežnických kategoriích.

Na programu byly celkem tři mistrovské závody. Vedle tradičních disciplín sprintu a stíhacího závodu nesl „mistrovský punc“ i dosud exhibiční supersprint.

Do areálu Šedivského lomu si opět našly cestu tisícovky fanoušků, které viděly nejen špičkové výkony českých reprezentantů či mnohých zahraničních účastníků, ale také úspěšný boj letohrdských dorostenců a juniorů. Doma v Letohradu zůstalo celkem sedm cenných kovů – dvakrát zlato, čtyřikrát stříbro a jeden bronz. Navíc mladí závodníci dosáhli na dalších třináct umístění v elitní desítce.

Mistry republiky ve stíhacím závodě se stali mladší dorostenka Nikita Kubíčková a starší dorostenec Tomáš Mikyska. Stříbrné medaile vybojovali Nikita Kubíčková, mladší dorostence Luděk Abrahám a junior Jakub Štvrtecký ve sprintu. Jakub Štvrtecký uhájil stříbro i ve stíhacím závodě. Tomáše Mikysku pak navíc zdobí bronz za sprint.

„S výsledky jsme určitě spokojení, což sedm medailí potvrzuje. Potěšily nás mladší dorostenky Nikita Kubíčková a Tereza Grossmannová, které potvrdily talent. Po nevydařeném sprintu si ve stíhačce dobře vedl Petr Kánský, sám poznal, že se může měřit s nejlepšími. V dobré střelecké formě se prezentoval Matěj Hermann. Naopak ve stíhacím závodě měl velkou smůlu Luděk Abrahám, který spadl u stojanů na zbraně a pohnul si s dioptrem. To jeho výsledek hodně ovlivnilo,“ hodnotí účast letohradských závodníků vedoucí trenér dorostu Martin Holec. „Každopádně jak výše jmenovaní, tak všichni ostatní, kteří mezi nejlepší nepronikli, mají před zimou ještě hodně práce.“

Na organizaci a zabezpečení závodu se podílelo na sedm desítek dobrovolných pořadatelů a rozhodčích. „Všem patří velké poděkovaní. Ceníme si toho, že svůj volný čas a úsilí věnovali našemu klubu. Velký díl práce na přípravách celé akce odvedli jak zaměstnanci klubu, naši 'pracující důchodci' tak i rodiče sportovců. Neobešli bychom se ani bez rad a zkušeností ředitele závodu Vlastimila Jakeše,“ říká místopředseda letohradského klubu Vlastimil Vávra a současně upozorňuje: „Závod by se nemohl uskutečnit ani bez přispění partnerů, kteří nás dlouhodobě podporují. Jejich pomoci si opravdu moc vážíme.“   (tjh)

Jak si vedli další letohradští biatlonisté?
Mikuláš Karlík (junior) – 4. místo ve stíhačce, 8. místo ve sprintu.
Tereza Vinklárková (juniorka) – 5. místo ve sprintu, 6. místo v supersprintu, 7. místo ve stíhačce.
Tereza Grossmannová (dorostenka A) – 5. místo ve sprintu, 6. místo ve stíhačce.
Petr Kánský (dorostenec B) – 5. místo ve stíhačce.
Veronika Gallová (dorostenka B) – 6. místo ve stíhačce.
Jan Lušovský (dorostenec A) – 6. místo ve stíhačce.
Matěj Hermann (dorostenec B) – 9. místo ve sprintu i ve stíhačce a ocenění „Hamé“ pro nejlepšího střelce.
Jiří Ondřejka (junior) – 9. místo ve stíhačce.