Čtvrté místo. Medaile necinkaly. Starší žáci českotřebovského Sokola II. se vydali na jih Moravy na nejdůležitější turnaj končící volejbalové sezony. Mistrovství České republiky se odehrálo v nových halách v Kojetíně a Němčicích nad Hanou. Družstvo České Třebové postoupilo díky třetímu místu v Českém poháru automaticky do hlavní části turnaje spolu s ČZU Praha, VK příbram a domácího Kojetína. Cílem trenérů i hráčů byly nepochybně boje ve skupině o konečné první až čtvrté místo. K tomu vedla jediná cesta – vyhrát základní skupinu.

Skupina, do které třebovské volejbalisty přisoudil los, nebyla jednoduchá. Mezi soupeři byli hráči Zlína, Kolína a hradecké Slavie. „I když jsme s týmy ze Zlína a Hradce povětšinu sezony celkem bez problémů vyhrávali a s Kolínem jsme prohráli pouze jedno jediné utkání v závěrečném kole Českého poháru, skupina se jednoduchá nezdála. Pokud jsme chtěli úspěch, tak o to víc platilo obecné rčení, že není malých soupeřů," uvedl trenér družstva Marko Olejár.

S tímto v hlavách družstvo nastoupilo ve všech zápasech základní skupiny a vyhrálo shodně třikrát 2:0. Prvenství ve skupině přineslo týmu i šest bodů do další fáze. „Tam se nám dařilo střídavě. „V důležitém souboji s Novým Jičínem jsme podlehli po individuálních chybách 0:2 na sety a cesta do první čtyřky se začala pomalu klikatit. Pro zachování naděje jsme museli vyhrát 2:0 s Českou Lípou, a i když jsme si do utkání nepřenesli herní pohodu z prvního dne, vyhráli jsme ho celkem jasně 2:0, a díky dalším průběhům utkání ve skupině jsme postoupili mezi čtyři nejlepší družstva v republice," s úlevou potěšilo třebovského trenéra.

Hořký konec

Boje o medaile nezačali Třebovští ani zdaleka podle představ. Po nejhorším výkonu v sezoně podlehli VK Příbram ve dvou setech, tudíž je čekal duel o třetí místo s týmem Brna. „Pro nás začal velmi dobře, soupeře jsme zatlačili dobrým servisem a vytvořili si velký bodový náskok, ale opět jsme se dostali do postavení, kdy nebyl druhý smečař schopen složit míč a začala váznout i přihrávka. Naopak smečaři soupeře se dostali do fazóny a přidávali jeden bod za druhým. Nakonec jsme první sadu prohráli v koncovce 23:25," hodnotil průběh úvodního setu Olejár.

Pokud chtěla Česká Třebová zápas zdramatizovat, potřebovala druhý set vyhrát, aby si uchovala naději na bronz. „Ve druhém setu byl souboj vyrovnanější, ale i přesto jsme opět po nedůslednostech a individuálních chybách, ale zároveň i při výrazně zlepšeném a odvážném výkonu soupeře, prohráli," mrzelo Marka Olejára. Třebovští skončili na nepopulárním čtvrtém místě. „I tento krásný výsledek opět potvrzuje naši dlouholetou příslušnost v republikové volejbalové špičce. Také fakt, že práce s mládeží je v Sokolu Česká Třebová II. na nejvyšší úrovni a čas věnovaný volejbalovým nadějím není zbytečně ztracený a promrhaný. Děkujeme fanouškům a rodičům, kteří nás po celou dobu trvání turnaje neúnavně a hlasitě povzbuzovali, dodal závěrem trenér Marko Olejár.