Letohrad – Letní příprava se pomalu přechyluje ke své druhé části, tým hokejbalistů Letohradu se schází od července. Účastníky bychom ale mnohdy spočítali na prstech jedné ruky. Žádná sláva to není.
S účastí není spokojen ani trenér TOMÁŠ FRIML, který v rozhovoru hodnotí uplynulou sezonu, ve které jeleni po nervydrásajících posledních kolech nakonec extraligovou příslušnost uhájili. „Letos je cílem přilákat co nejvíce posil, aby se i ti hráči, kteří tomu nedávají všechno, trochu vzpamatovali a začali na sobě víc makat," burcuje hráče trenér.

Jak s odstupem času hodnotíte uplynulou sezonu?
Jako neúspěšnou. Cílem bylo zahrát si play off, což bylo po podzimu slušně rozehrané. Měli jsme sedmibodový náskok na jaro. Bohužel opět – stejně jako před rokem – se nám stalo, že jsme se nepotkali s formou a nakonec jsme se báli o extraligovou příslušnost. Považuji tedy sezonu za neúspěšnou, je to na zamyšlenou a měli bychom se z toho poučit. To samé jsme si ale říkali i loni. Teď musíme pravidla pro hráče zpřísnit a udělat všechno pro to, aby se to potřetí neopakovalo!

Účast na letní fyzické přípravě není zatím valná, jak dosud probíhá a co všechno máte v plánu?
Letní přípravu jsme začali v červenci, je to roky stejné, máme suchou přípravu, kdy hráče připravujeme po kondiční stránce. Ta účast není taková, jak bychom si představovali. Je pravda, že je léto, čas dovolených, někteří hráči mají brigády, ale po sezoně jsme si jasně řekli, že musíme do přípravy jít v co největším počtu, ale realita je opět jiná. Těžko říct, kde je chyba… V srpnu průběžně půjdeme už na nově zrekonstruované hřiště, tréninky budou zaměřeny na různé herní nácviky, herní situace, na hřišti chceme mít co nejvíce tréninků.

Proběhne i soustředění?
Ano, soustředění plánujeme na poslední víkend v srpnu, tedy od pátku do neděle. A v neděli bychom pak měli vyjet do Pardubic, kde sehrajeme přátelský turnaj s týmy Autoskla Pardubic a Hradce Králové. Také nás čeká domácí Holba Cup, a to 13. srpna. Turnaj jsme poprvé pořádali loni, slibuje kvalitní prověrku letní přípravy. Letos je dosud zatím přihlášen Hradec Králové, ale já věřím, že se týmy ještě dohlásí.

Proběhnou v kádru Letohradu nějaké změny?
Rádi bychom přilákali více hráčů, o to samé jsme se snažili loni. To se nám nepovedlo a neměli jsme dostatečně široký kádr a hlavně někteří hráči necítili dostatek konkurence. Myslím, že někteří tomu mohli dát daleko více, než dali. Především myslím v přístupu k tréninkům, letos je tedy cílem přilákat co nejvíce posil, aby se i ti hráči, kteří tomu nedávají všechno, trochu vzpamatovali a začali na sobě víc makat.

Můžete být konkrétní?
Co se příchodů týče, tak zatím s hráči jednáme a dokud není nic uzavřeného, tak to nebudu rozebírat. Vrátit by se nám měl Míra Adamec, který byl ve Velké Británii, dál budeme spoléhat na hráče z České Třebové a Poličky, kteří nám dvě sezony za sebou hodně pomohli. K odchodům – v týmu skončil Pavel Šprincl, jenž nejspíš nebude dál hrát, skončil Honza Furik a také stále nevíme, jak to bude s Honzou Malíkem ze Vsetína, jestli bude dál hrát.

Během jara proběhly změny ze strany Českomoravského svazu hokejbalu, kdy byla u extraligových týmů stanovena podmínka zisku Hokejbalového centra mládeže. Klub se do projektu přihlásil, je to pro něj velký závazek. Je to závazek i pro A tým?
Určitě ano. I když někteří ani nevědí, co všechno to obnáší, jakou práci nyní klub bude muset v rámci projektu vynaložit. Takže závazek to je a souvisí to i s tím, o čem už jsem v minulosti mluvil, někteří hráči si neváží zázemí, které tu mají. Teď máme navíc rekonstruované hřiště, nový povrch, nové mantinely. Navíc se hráči mohou soustředit jen na hraní, mají výhody, stále si ale někteří neuvědomují, že mají také povinnosti. Doufám, že i to je trochu nakopne a začnou se tomu věnovat na sto procent.

Ačkoli jste ukončil kvůli zdravotním důvodům hráčskou kariéru, v minulé sezoně jste si zahrál dva zápasy. Neinspirovalo vás to k návratu?
Musím přiznat, že tu první sezonu po skončení hraní mi to nechybělo, ale když jsem letos nastoupil do dvou zápasů, tak mě to znovu chytlo. Jestli plánuju návrat? Je to složitější, má to spoustu otazníků, hrající trenér není moc dobrý nápad, navíc mi chybí herní praxe, což bylo vidět v těch zápasech, ve kterých jsem nastoupil. Už se nějaký čas připravuji, ale jak to bude, to se teprve uvidí.

Odkročme na závěr od klubu. Jste asistentem trenéra seniorské reprezentace, jak se v té roli cítíte? A těšíte se na domácí šampionát, který proběhne příští rok v Pardubicích?
Je to pro mě nová zkušenost a čest být v realizačním týmu reprezentace České republiky a můžu se učit od úspěšných trenérů, kteří tu jsou. Beru to, jako hodně velký závazek chci pomoci týmu, aby byl úspěšný. Na domácí mistrovství světa se těším moc, Pardubice jsou hokejové i hokejbalové město, určitě přijde hodně lidí, bude to svátek hokejbalu a parádní šampionát.