Tato letní alternativa basketbalu získává velkou popularitu a Česká Třebová se za dlouhá léta konání turnaje stala mekkou streetballu ve východních Čechách. Důkazem toho byla i záštita hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a zařazení turnaje do vznikající Summer tour České streetballové federace.
Snahou pořadatelů je každý rok posunout turnaj o stupínek dál, proto na hráče i příchozí diváky čekala spousta novinek a překvapení. Turnaj se oproti minulým letům přestěhoval z areálu ZŠ Ústecká do areálu místního gymnázia, který se nachází přímo v centru města. Pořadatele k tomu vedla možnost postavit více hracích ploch a tím tak zvýšit kapacitu týmů v turnaji kvůli velkému zájmu z posledních ročníků. Přestože se hrálo na moderním velice atraktivním umělém povrchu, tento záměr úplně nevyšel, protože se nakonec zúčastnilo 18 týmů. K vidění byli borci z Ostravy, Prostějova, Uničova, Olomouce, Svitav, Bystřice nad Pernštejnem, Ústí nad Orlicí, Chocně, Hořic, Hradce Králové ale i Znojma a samozřejmě České Třebové.
      Důvodem nižší účasti bylo konání několika velkých akcí ve stejném termínu a nepříliš příznivé počasí, které se však nakonec umoudřilo a celý den bylo příjemné polojasno. O to lepší však byla atmosféra, ke které přispěl velký počet příchozích diváků, kteří tuto akci navštívili. Dvojice moderátorů, organizátorů a hráčů v jedné osobě se starala o pohodovou atmosféru, která vrcholila během vyřazovacích bojů a divácky oblíbených individuálních soutěží, kdy snad poprvé nezůstal nikdo potichu a podporoval své oblíbence!

Zoubkovy děti 
braly prvenství

Všichni příchozí mohli během dne využít několika promo akcí, které byly příjemným zpestřením celého dne a přispěly tak k asi nejlepší atmosféře, která v historii konání memoriálu byla. Ačkoliv počet přihlášených mužstev byl nakonec nižší, než si pořadatelé přáli, k vidění byla spousta známých tváří. Tou nejzářivější se stal Pavel Miloš, bývalý reprezentant České republiky a nejlepší střelec trojek v historii české ligy, který přijal nabídku pořadatelů a stal se patronem letošního ročníku. Kromě něho se již tradičně do hry zapojili i ligoví hráči svitavských Turů, ale například i českotřebovský radní Jan Kovář.
Napínavé souboje probíhaly nejprve ve čtyřech základních skupinách. Z těch pak postupovaly první čtyři týmy do jednoho vyřazovacího kola. Poražení hráli už pouze pro radost ve skupině „dobré nálady". Vítězové se pak rozdělili do dvou čtyřčlenných čtvrtfinálových skupin, z nichž postupovali pouze dva nejlepší, kteří se systémem play-off utkali o prvenství. Do finále se po tuhém boji nakonec dostal tým Zoubkovy děti vedeným zkušeným ligistou Jiřím Jelínkem a výborně hrající tým okolo vycházející rapové hvězdy Revolty, který vyřadil obhájce titulu domácí Chrliče a překazil jim tak možnost získat ceněný hattrick. Finále bylo jednoznačné pro Zoubkovy děti, které ho ovládly v poměru 12:3 a získaly tak po právu celkové prvenství. Chrliči nakonec skončili třetí.

Individuální soutěže ozdobou dne

Vysokou úroveň měly i individuální soutěže. Hned dvě z nich, i když po boji, ovládl Jiří Kašpar hrající za Zoubkovy děti. Těsně zvítězil ve smečařské soutěži a také ve střelbě trojek, čímž si vybojoval právo házet trojky v superfinále proti Pavlu Milošovi, kterého na venkovním hřišti nakonec těsně porazil. Po zásluze byl vyhlášen také nejužitečnějším hráčem turnaje. Oběma se dostalo velkého aplausu. Soutěž o nejkurióznější koš ovládli kluci z Čistírna Streetball Magic Teamu, tvořeného pouze z fotbalistů! I tento moment je jedním z hlavních znaků turnaje v České Třebové, protože se ho může zúčastnit opravdu každý a poměřit tak síly s těmi nejlepšími. V nové fanouškovské soutěži „O nejlepší kotel" zvítězil Zdeněk Poštulka, který vytrvale povzbuzoval své oblíbence netradičními chorály. Celý dlouhý hrací den vyvrcholil afterparty v místním českotřebovském klubu Modrý trpaslík, kde si opět zahrál rapper Revolta, tentokrát však na pódiu s mikrofonem v ruce. Svými inspirativními songy bavil jak přímé účastníky turnaje, tak i jiné příchozí.
Letošní ročník se opět vydařil a díky velkému počtu novinek se posunul kvalitativně zase o stupínek výš, což je ta nejlepší pozvánka na další již 17. ročník v roce 2014. Pořadatelé proto děkují svým partnerům za velkou podporu, bez které by Memoriál Mistra Jana Husa nešlo uskutečnit. (mt)