Lanškroun – Cyklistický klub Lanškroun připravil na dny 27. – 29. května tradiční mezinárodní etapový závod, jenž nese příznačný název Malý závod míru. Představí se silniční cyklisté v kategorii starších žáků, kadetek a vybraných nejlepších mladších žáků a starších žákyň. Již 46. ročník opět odstartuje první etapou dnes v 17 hodin, věnována je Jiřímu Mrázovi, bývalému nadšenému propagátorovi cyklistiky. Zahájení proběhne v 16.30 hodin na náměstí J. M. Marků. „Příprava celého závodu byla pro pořadatele velmi náročná. Musel se měnit nejen termín, ale i řada dalších věcí z objektivních příčin. Některé věci se budou řešit až v okamžiku startu, protože je zahájena řada prací na komunikacích v Lanškrouně, a pojede se podle možností v danou chvíli. S Jiřím Dvořákem neustále pracujeme," sdělil předseda organizačního výboru Jan Morávek.
Přesto však bude připraven velmi kvalitní závod. Půjde vskutku o jeden z nejlepších ročníků. Přihlášky se vyšplhaly do závratných čísel. „Jsme z toho trochu na mrtvici, protože na startu se objeví 143 cyklistů. To jsme tady ještě neměli. Je to opravdu velké číslo, na ty naše silnice, které jsou tak na osmdesát," zdůraznil Morávek.
Co však může veřejnost překvapit, je počet tuzemských závodníků a cyklistů ze zahraničí. „Mezinárodní účast je vynikající. Přijedou Slováci, takřka celé hnízdo Petera Sagana, Maďaři, Poláci, Chorvati, Holanďané, Švédové a Dánové. V celkovém počtu bude závodit 55 Čechů a 88 zahraničních cyklistů," doplnil Jan Morávek.
Účast přislíbili i čestní hosté, kteří byli součástí akce i v minulosti. „Čestným ředitelem závodu je starosta Lanškrouna Radim Vetchý. Záštitu nad závodem převzal mimo jiné i ředitel Policie České republiky Pardubického kraje Jan Švejdar. Mezi pozvanými je rovněž Vladimír Holeček, což je emeritní prezident UCI a prezident UEC, Jan Smolík, Zdeněk Hasman a Svatopluk Henke, metodik českého svazu cyklistiky," dodal Morávek.
Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne po poslední etapě v neděli ve 12 hodin na náměstí J. M. Marků. Čas se může změnit.

Pátek 17.00 hodin
1. etapa – délka 47 km
Sobota 9.00 hodin
2. etapa – časovka – Lanškroun – Jakubovice – Lanškroun – cca 11,5 km
Sobota 16.00 hodin
3. etapa – délka 42 km
Neděle 8.30 hodin
4. etapa – délka 41,2 km