„Závod vznikl víceméně náhodně. Chtěli jsme v okolí Chocně založit nějaký těžký kopcovitý běh. Trať se povedla a nikdy by mě nenapadlo, že bych se já mohl zúčastnit všech dosavadních ročníků," přiblížil vznik závodu vítěz prvního ročníku a každoroční velitel trati Jiří Švadlena.
Každým dnem se počet startujících zvyšuje. Do včerejšího dne bylo přihlášeno již 147 závodníků. Další stále mají možnost, neboť do startu zbývá dost času.
„Malá cena Velké Verandy je pro mě prestižní závod. Jezdím tam už několik let a vždy tam bývá pěkná atmosféra. Pořadatelé to mají perfektně připravené. Letos o prázdninách jsem měla vinou zranění tréninkový výpadek, ale pokusím se na závod připravit a přijet," uvedla šestinásobná vítězka Marta Fenclová.
V současné době již probíhá příprava tratě. Její profil opět přiláká řadu vrchařů, ovšem ani rychlostní typy závodníků nebudou bez šancí. Délka pak bude 4,3 kilometru. Start proběhne v 10 hodin.

Loni zaběhl rekordní čas. Ani letos nebude Jan Janů chybět na Malé ceně Velké Verandy:

Nejvíce se asi těším na atmosféru

Jedním z favoritů na vítězství je loňský vítěz a držitel traťového rekordu JAN JANŮ, který proběhl trasu časem 15 minut 3 sekundy. Pardubický závodník by neměl ve startovní listině chybět. „Byl bych velice rád, kdyby se mi podařilo obhájit vítězství. Vím, že formu mám, ovšem soupeře nikdy nepodceňuji."

Čím vás závod oslovil, že jste se rozhodl na něj znovu vypravit?
Závod se mi líbí hlavně svým profilem. Využiji zde své vrchařské schopnosti, ale i rychlost, kterou do určité míry také mám. Také se mi líbí příroda okolo, i když není při závodě moc času kochat se přírodou, cítím se tam jako doma.

V jaké fázi tréninku vás závod čeká? Odpočíváte, nebo již nabíháte objemy na příští sezonu?
Právě teď se nacházím ve fázi nabíhání objemů pro příští rok.

Jak moc jste spokojen s letošní sezonou? Co se vám v ní nejvíc povedlo? Jak vysoko si ceníte vítězství na Velké Kunratické?
Letošní sezona byla pro mě opravdu úspěšná. Velice si cením šestého místa na mistrovství Evropy v běhu do vrchu a třetího místa ve světovém poháru v běhu do vrchu. Jen škoda nevydařeného mistrovství světa. Vítězství na Velké Kunratické si velmi cením, jsem rád, že jsem mohl obstát v tak silné konkurenci, v tak prestižním závodě.

Před závodem máte jistě ambice. Bral byste i něco jiného než obhajobu?
Byl bych velice rád, kdyby se mi podařilo obhájit loňské vítězství. Vím, že formu mám, ovšem soupeře nikdy nepodceňuji.

Podle čeho si vybíráte takovéto závody v rámci přípravy na hlavní cíle sezony?
Závody vybíráme s trenérem (Miroslav Wastl, pozn. red.) a manažerem (Roman Skalský, pozn. red.) tak, aby mi trať seděla a zároveň tam byla i konkurence, abych měl možnost porovnat se s nejlepšími.

Jak moc jste spokojen se svým výkonem na mistrovství republiky v přespolním běhu?
Šampionát se mi líbil a zároveň i vydařil. Trať byla mírně zvlněná a podmáčená, takže přesně to, co jsem potřeboval. Kdyby se běželo na tvrdém podkladu a bylo to méně zvlněné, dopadlo by to zase jinak. Proto si bronzové medaile z tohoto mistrovství opravdu vážím.

Na co se na Verandě těšíte?
Nejvíce se asi těším na tu atmosféru. Loni jsem byl překvapen, jaká atmosféra při závodu tam byla, kolik lidí mi fandilo, udělalo mi to obrovskou radost. Také díky fanouškům se mi podařilo zaběhnout tak rychlý čas.