Během celého šampionátu toho prožili opravdu hodně. Vysoké výhry na úvod, první klopýtnutí a sporné góly v duelu s Američany, čtvrtfinálový obrat s Indií nebo dlouhé semifinále před rekordní návštěvou proti Slovensku. Hokejbalisté České republiky zakončili desetidenní maraton ziskem bronzových medailí, když v posledním utkání zdolali Řecko.

„Byl to pro nás historický šampionát. Upřímně si myslím, že už nikdy nebude něco lepšího. Fantastičtí diváci, zázemí a výborný mančaft. Užili jsme si to, je to pro nás zážitek na celý život," pronesl kapitán českého týmu Pavel Kubeš.

Češi na turnaji prohráli jen dvakrát, v obou případech až po nájezdech. V semifinále proti Slovákům trefili brankovou konstrukci, jenže gólu se nedočkali.

„Vyhořeli jsme určitě na koncovce, bohužel jsme neproměňovali šance. V semifinále jsme nedali góly, které bychom normálně měli dávat," uvedl Kubeš, třiatřicetiletý útočník extraligových Pardubic.

Semifinálová bitva skončila před půlnocí, hned druhý den po obědě už začínal zápas o bronz.

„Na hotelu jsme pak nemohli spát, bylo to pořád v nás. Takové prázdno jsem v životě nezažil, protože jsme měli sen, že finále budeme hrát. Bylo těžké se hned motivovat na zápas o třetí místo, sám jsem s tím měl problém," dodal.

Jeho tým úkol zvládl, Češi si bronz nenechali utéct. „S odstupem času budeme bronzovou medaili hodnotit jako velký úspěch. Týmy na šampionátu se hodně vyrovnávají," řekl Kubeš.

Slovenský hattrick

Jeho slova potvrzuje i slovenský útočník Patrik Svitana, jenž byl autorem důležitých gólů v klíčových zápasech. „Hokejbal se neustále posouvá, každým rokem to je náročnější. Jsme rádi, že se nám to podařilo," uvedl po zisku třetího slovenského titulu v řadě.

Právě on proměnil rozhodující samostatné střílení v semifinále. „Někdo hovoří o loterii, jiný zase o zkušenostech. Věřil jsem si. Vítězství nás pak nakoplo, o to více jsme dobyli baterky na finále," řekl Svitana, jenž byl zařazen do nejlepší formace šampionátu.

A ve finále vstřelil vítěznou branku do sítě Kanady. „Bylo to divoké, snad se zápas divákům líbil. Klíčová byla již branka na 4:4. Potom jsme si začali opět věřit a zápas otočili," doplnil mistr světa Svitana.