Nemluví se o nich, sportovní kanály je nevysílají a jen velmi zřídka, zda-li vůbec, se o nich dočteme v novinách.
Slovo freestyle není třeba vysvětlovat, ale ve spojení s vodou si to málo z nás dokáže vybavit, jak to do sebe zapadá.  
     Hádáte, co to může být?
     Co je to za sport?
     Říká vám něco Freestyle na divoké vodě neboli rodeo?
     Teď se asi ptáte sami sebe, začnete zapojovat mozkové závity, ale spíše sednete k počítači a vyhledávač to zajistí za vás.

Co je Freestyle na divoké vodě?Rodeo na divoké vodě je jednou z nejmladších vodáckých disciplín. Rodeo nebo freestylové pádlování je akrobacií na divoké vodě. Závodníci ve speciálních lodích, které mají malý výtlak a příhodné tvary, předvádějí různé triky – kotrmelce, salta, piruety, otočky, atd. Závodí se na jednom místě, zpravidla ve válci či vlně, obecně v tzv. playspotu. Vše sleduje porota, která jednotlivé jízdy hodnotí podle rozmanitosti a obtížnosti triků. 

A pak už jen čtete a dostáváte se do tajů náročného odvětví, které má i v našem regionu zastoupení na vrcholné úrovni.
Rodák z Ústí nad Orlicí, 24letý LUKÁŠ ČERVINKA, objevil kouzlo Freestylu na divoké vodě před osmi lety a od té doby ho to pohltilo.
     „Věnuji se tomu osm let a poslední čtyři roky na vrcholné úrovni," říká a přidává slova o tom, co to pro něho osobně vlastně znamená: „Ježdění na vodě na takové úrovni, ať už je to freestyle, slalom, nebo sjíždění divokých řek, je vlastně životní styl. A pokud je to pro člověka lifestyle, tak je tomu ochoten dát vše do poslední chvíle i koruny (usmívá se)."
     Ano, jakmile se někde objeví termín „free", je jasné, že sportovci se tím především baví a výsledek až takovou roli nehraje.
     Mnohdy potěší parádní kousky a hlavně když je zábava.
Lukáš Červinka nyní dospěl do fáze, že bez toho nemůže být. „Já osobně si nedokážu představit život bez lodě a vody, a proto se tomu snažím dávat maximum," vypálil z úst úspěšný závodník.
     Jak už to ale někdy bývá, není v jeho okolí prostor na trénování.
Lyžaři musejí na rakouské ledovce, rychlobruslaři do nizozemského Heerenveenu na ovál a když chybí sníh biatlonistům, zajedou si do německého Oberhofu do tunelu.
     Do Německa, Rakouska nebo Slovenska musí i freestylista, protože v okolí nemá žádné místo, kde by mohl kvalitně trénovat. „Většinou tam trávím víkendy a spousta lidí se mě ptá: 'Vyplatí se ti tam jet? Jedeš tisíc kilometrů, dva dny jezdíš a jedeš domů.' A já říkám, ano, vyplatí, protože i špatný nebo krátký trénink je trénink. I když jedu takovou dálku kvůli pár hodinám tréninku, tak toho využiji do poslední minuty, protože si říkám, že někdy nevím, jestli to není naposledy," reaguje závodník.
     Na sportovní mapě tento sport dlouho není, má zatím pětadvacetiletou tradici.
„Každý rok se v Čechách koná mistrovství republiky a Český pohár. Co se týká zahraničních soutěží, tak každé dva roky se koná mistrovství Evropy, světový šampionát, Evropský pohár a Světový pohár," podotkl Červinka a nastínil, jak jednotlivé šampionáty probíhají. „Světový či Evropský pohár se skládá většinou z tří velkých závodů kdekoli po Evropě nebo světě. V jeden rok se koná mistrovství světa a Evropský pohár a následující rok pak evropské mistrovství a Světový pohár. Vždy se to střídá ob rok," upřesnil „vodák", který už má ve sbírce pěknou řádku úspěchů a letos se mu povedl husarský kousek, protože se postaral o prvotřídní senzaci. „Potřetí v řadě jsem se stal mistrem Evropy. V historii tohoto sportu se doposud nic podobného nikomu nepodařilo," uvedl mladý freestylista.
     Zavzpomínal i na svůj první titul i jeho následnou obhajobu. „Když jsem se v roce 2010 stal poprvé evropským králem, tak mě to nakoplo dopředu a dostal jsem se tak do světové špičky. O dva roky později jsem titul obhájil a musím říci, že obhájit je těžší než získat první velké vítězství," myslí si evropská jednička.
     „Letos se konalo mistrovství v Čunovu u Bratislavy, kde je to pro mě téměř domácí prostředí, protože je tam skvělé zázemí a díky skvělé partě lidí tam často cestuji za tréninkem," upřesnil šampion.
      Letošní rok se chýlí ke konci, ovšem na jeho začátku měl Lukáš Červinka sen. „Chtěl jsem vyhrát potřetí v řadě a všem v Evropě ukázat, že Česká republika má skvělé sportovce. Sen se mi splnil, titul jsem získal s náskokem bezmála dvou set bodů před druhým Francouzem Sebastienem Devredem a třetím Španělem Adriou Bosch Rocou," odtajnil sportovec, jehož životním náčiním je loď.