Česká Třebová – Judisté z České Třebové předvedli, že v mezinárodní konkurenci nejsou za žádné otloukánky, se kterými budou protivníci házet po tatami, jak se jim zachce. V některých případech to bylo přesně naopak.
Šestice mladých závodníků Petra Vážková, Karel Gregar, Vítek Škrkoň, Tomáš Verner, Ondra Málek a Matěj Řezníček se přesunuli do bosenského Mostaru, kde se konal jeden z největších mezinárodních turnajů. A byla to jízda. Fantastická reprezentace nejen České Třebové, ale i republiky. V jeden soutěžní den se sjelo více než 1200 judistů z 26 evropských zemí. Turnaj byl silně obsazen a Třebovští s napětím očekávali, jak se jim bude dařit.
Jako první do bojů zasáhl v kategorii mladších žáků Matěj Řezníček ve váze do 60 kilogramů. Ačkoliv na něm byla znát nervozita, překonal ji a zvládl své zápasy skvěle. Vybojoval bronzovou medaili a dal tím signál svým klubovým parťákům, že to jde.
Na žíněnku se poté postavil Ondřej Málek v kategorii starších žáků ve váze do 73 kilogramů. I jeho počínání skončilo cenným kovem na krku. Dostal se do finále, kde však svému soupeři podlehl, i když na tom byl po celý duel lépe. Přišla chyba, kterou protivník okamžitě potrestal. I tak je stříbro velkým úspěchem. Ve stejné kategorii nastoupila i Petra Vážková, která ve váze do 57 kilogramů neuspěla. Bojovala s nervozitou více než se svou soupeřkou a hned první duel prohrála. Dostala se do oprav a měla možnost svou reputaci napravit. Následující zápas vyhrála nad Slovinkou a čekala ji domácí judistka. Jenže více než soupeřka ji trápili rozhodčí, kteří jí nepochopitelně neuznali dvě techniky a navíc jí přerušili nasazené a vyhlášené držení. Obsadila tak konečné sedmé místo.
Třebovští měli v záloze ještě dvě želízka. Vítek Škrkoň a Tomáš Verner startovali v dorostenecké kategorii. Prvně jmenovaný ve váze do 66 kg nadchnul nejen sám sebe. Nastoupil v pěti zápasech a všechny skončily před časovým limitem. Suverénní vítězství a zlatá medaile byla na správném místě. Verner ve váze do 90 kg bojoval o bronzovou medaili, jenže duel prohrál a skončil pátý.
Jediným zástupcem mezi juniory byl Karel Gregar ve váze do 66 kg. Rovněž jemu se dařilo, probil se až do finále, kde na něj čekal zkušený reprezentant Zadro, který je dle současného světového žebříčku na 14. místě. Protivník byl nad jeho síly, ale druhé místo je v tomto ohledu potřeba brát jako výborný výsledek.