Hokejbalisté letohradského A týmu vyrazili na hřiště královéhradeckých pirátů, kde je čekaly dva náročné duely proti pardubickému Autosklu a domácímu Hradci Králové. Pod Bílou věží se odehrály kvalitní duely, z nichž ale Letohrad pokaždé vzešel jako poražený. Nejprve podlehl Pardubicím, aby pak při mocném finiši ve druhém klání těsně prohrál také s piráty. Nový extraligový ročník startuje již tuto sobotu 9. září v Letohradě v 16 hodin proti pražskému KOVU. Doufejme, že si jeleni přibalí na utkání o dost větší formu!

Varovný prst

První zářijovou sobotu se do sebe nejdříve v derby dvou krajských měst pustili piráti s Autoskláři. Za celé utkání nepadla ani jedna branka a o vítězství Pardubic nakonec rozhodly až samostatné nájezdy. Do druhého utkání nastoupili již jeleni, na které Autoskláři vlétli ve vysokém běžeckém tempu, ale po pohledném protiútoku se po akci na jeden dotek prezentovala vedoucí trefou letní posila v podobě Miroslava Häuslera. Pardubičtí však našli brzy odpověď po přečíslení letohradské obrany.

Po celou dobu zápasu se letohradští hokejbalisté prezentovali mnoha chybami v zadních řadách, kdy jim dělalo potíže přebírání hráčů, z čehož plynuly zbytečné fauly a Autoskláři je dvakrát potrestali. Tím se tak během dvou třetin dostali do dvoubrankového vedení 3:1. Před závěrečnou částí udělali v sestavě Letohradu trenéři několik rošád a pustili se za snížením, což se jelenům také podařilo. Autoskláři ale záhy opět využili chyby defenzivy. Zápas nakonec skončil 4:2 pro Pardubice a Letohrad měl co napravovat.

Derby na závěr

Druhé a zároveň poslední přípravné utkání v celé letní přestávce nabídlo tradiční derby s královéhradeckými piráty. Začalo se opatrně, oba týmy zvolily spíše defenzivní taktiku s cílem na vyčkávání chyby svého oponenta. Prvního maléru v obraně pak využili Letohradští, kteří po bekhendovém zásahu z hole matadora Jiřího Košťála přímo do víka hradecké svatyně slavili jednobrankové vedení. Brzy ale bylo stejně jako v utkání s Pardubicemi vyrovnáno po několika dorážkách v brankovišti Šupíka.

Hradec hrál v zápase o dost více uvolněněji a odhodlaněji. Letohradským dělal opět problém jejich vlastní předbrankový prostor a domácí hokejbalisté našponovali své vedení ve třetí třetině na 4:1! Jeleni se však stihli ještě zmátořit, vrhli všechny síly do útoku a těsně před koncem dvěma slepenými brankami z holí Bělouška a Davida Hejtmánka snížili na rozdíl jediné branky. Svěřenci Tomáše Frimla a Filipa Červinky to zkoušeli ještě bez gólmana v šesti hráčích v poli, ale snaha na magický obrat jim nevyšla.

Prostor ke zlepšení

Jak se na přípravné zápasy proti silným soupeřům díval hlavní kouč jelenů? „Poslední přípravné utkání nám především nevyšla nasazením a plněním taktických věcí! Soupeři byli důraznější a jak jsem již řekl, tak vynikali daleko více v nasazení a zaujetí do hry než my,“ mrzí Tomáše Frimla. „V prvním extraligovém zápase tak musíme zlepšit spoustu věcí, protože pokud bychom hráli tak laxně jako proti Pardubicím a Hradci, tak nás každý soupeř okamžitě potrestá,“ vztyčuje varovný prst lodivod Letohradu.

Přípravné období letohradské extraligové družiny posloužilo k otestování mladých talentovaných hráčů, vyzkoušení si různých herních variant a začlenění nové posily Miroslava Häuslera. Jaké dojmy ale v kabině Letohradu před startem CROSSDOCK Extraligy panují? „Přípravná utkání nám ukázala, kde máme rezervy. Je to především hra v obranném pásmu, kde děláme velké chyby, a také naše produktivita, kdy se sice dostáváme do mnoha šancí, ale opravdu málo jich dokážeme proměnit,“ nezastírá Tomáš Friml.

Již v sobotu přijede do Letohradu pražské KOVO, jež patří mezi nepříjemně hrající soubor, vyznávající bojovný styl hokejbalu s jednoduchými prvky zakončení. Utkání startuje úderem šestnácté hodiny a Letohrad si je vědom ošemetnosti začátku sezony. „KOVO má každou sezonu výborné starty do podzimní části, takže nás čeká velmi těžký soupeř,“ upozorňuje hlavní kouč.

Přijďte povzbudit jeleny v boji o první letošní extraligové body.   (fč)

Výsledky přípravných zápasů
SK Hokejbal Letohrad – SK Hokejbal Žamberk 4:0
SK Hokejbal Letohrad – SK Kelti 2008 3:1
SK Jihlava – SK Hokejbal Letohrad 5:3
SK Sudoměřice – SK Hokejbal Letohrad 1:0
SK Hokejbal Letohrad – SK Jungle Fever Kladno 4:0
SK Hokejbal Letohrad – SK Jihlava 3:2 po nájezdech
HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice – SK Hokejbal Letohrad 4:2
HBC Hradec Králové 1988 – SK Hokejbal Letohrad 4:3

Soupiska pro sezonu 2017/2018
Brankáři: Jan Šimara (1987), Michal Šupík (1980).

Obránci: Miroslav Adamec (1991), Filip Forman (1992), Josef Hejtmánek (1993), Miroslav Věchet (1979), Petr Vychytil (1994), Stanislav Teplý (1989), Jan Böhm (1997), Lukáš Anýž (1996), David Derka (1997).

Útočníci: Josef Škabraha (1992), Ondřej Lux (1991), Jan Lux (1994), Lukáš Lajčiak (1982), Jiří Krejsa (1995), Ondřej Běloušek (1997), Jakub Cvejn (1997), David Halbrštát (1993), Miroslav Häusler (1982), David Hejtmánek (1997), Jaroslav Holec (1998), Jiří Košťál (1977).

Realizační tým - trenér: Tomáš Friml. Asistent trenéra: Filip Červinka.