Sražená zvěř se objeví v policejních svodkách každou chvíli. Své o tom ví řidička škodovky, která před pár dny mezi Ostrovem a Dolní Dobroučí srazila srnu, cizinec, který měl podobný problém před Červenou Vodou, nebo mladík, jehož volkswagenu „pocuchal plechy“ srnec mezi Újezdem u Chocně a Horním Jelením.

Počet střetů vozidel se zvěří roste, na Orlickoústecku došlo od začátku roku do současné doby už ke stovce případů, v předchozím roce za stejné období jich bylo 94 a v roce 2015 jen 77.

„Téměř každá šestá dopravní nehoda u nás je způsobená střetem se zvěří,“ podotkla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Škody na vozidlech zpravidla nebývají vysoké. „Většinou ani řidiči nebývají zranění, protože plechy střet ustojí,“ dodala mluvčí.

Podobné je to i na Svitavsku. „V roce 2016 bylo 48 nehod se zvěří, v letošním roce šedesát,“ shrnul statistiku mluvčí svitavské policie Ondřej Zeman.

Lze se srážce vyhnout? Podle policie je třeba být stále obezřetný. „Neplatí, že k ní může dojít jen v nočním období nebo za snížené viditelnosti, může se to stát v průběhu celého dne. V místech, kde se dá předpokládat, že se zvěř nachází, je třeba s tím počítat a snížit rychlost,“ radí opatrnou jízdu mluvčí policie.

Srážky aut s vysokou nebo černou zvěří působí škody myslivcům, z narůstající tendence proto nemají žádnou radost. „Je to problém, který nás tíží,“ potvrdil předseda okresního mysliveckého spolku Ústí nad Orlicí Pavel Chalupa.

Co radí odborníci?
Když je střet nevyhnutelný, doporučení odborníků zní: brzdit plnou silou a zvolit čelní náraz. Riskantní jsou zbrklé, panické reakce. „Úhybné manévry nedoporučujeme. Člověk těžko ve zlomku sekundy vyhodnotí stav vozovky, zohlední ostatní pasažéry, odhadne váhu a sílu nárazu zvířete, a k tomu koordinace práce nohou a rukou ve stresu, vše ve zlomku okamžiku, to je velmi složité,“ varoval šéf Besipu Martin Farář. Stručně řečeno: lepší je trefit zvíře čelně, než se mu snažit vyhnout a narazit do stromu.