Pro jednatřicet lidí to měla být obyčejná cesta vlakem z Letohradu směrem na Ústí nad Orlicí. Záhy ale skončila. Na druhém železničním přejezdu na trati, u čističky, se vlaku do cesty postavilo auto. Osmašedesátiletá řidička, která jela od Letohradu, zřejmě přehlédla blikající a cinkající výstražné zařízení a došlo ke srážce - nárazu vlaku do zadní části automobilu.

„Náraz automobil odhodil na travnatou plochu vedle trati,“ popsala mluvčí policie Lenka Vilímková. Řidičku museli po nehodě vyprostit hasiči. "Zraněná osoba byla ihned transportována do sanitního vozu a předána do péče zdravotníkům," podotkla k nehodě mluvčí hasičů Vendula Horáková, podle jejíchž slov byly na místě čtyři jednotky hasičů. "U události zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze Žamberku a dále dobrovolní hasiči z Letohradu, Dolní Dobrouče a jednotka SŽDC Česká Třebová." 

Park u autobusového nádraží v Litomyšli.
V parku u nádraží nalezli mrtvolu

Řidička byla při vědomí, na místo vyjela sanitka ze Žamberka. "Pacientka utrpěla středně těžká zranění v oblasti hrudníku a lehčí zranění na obou pažích, byla proto ošetřena a naší posádkou transportovana k dalšímu vyšetření do Orlickoústecké nemocnice," podotkl mluvčí krajských záchranářů Aleš Malý. 

Hasiči ihned evakuovali i cestující z vlaku, kterým se naštěstí nic nestalo a mohli tak vzápětí přesednout do náhradního autobusu. Trať i silnice byly po nehodě asi hodinu uzavřeny.

Policisté nehodu šetří a zatím se jako nejpravděpodobnější verze jeví nerespektování výstražného znamení. Jasné je zatím jen to, že za nehodou nebyl alkohol.

V Letohradu je to za poslední rok už třetí srážka auta a vlaku, vloni v srpnu na Orlici zahynuli dva senioři a v lednu se na přejezdu nedaleko nádraží střetl s vlakem náklaďák.

DSA. Ilustrační foto.
Dvouletou tonoucí dívku resuscitovali přes hodinu. Marně