DANIEL DOSTRAŠIL, správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.:
Nejraději mám houbovou omáčku. Ale více než houby jíst mě baví houby sbírat. Ovšem od té doby, co se objevil geocaching, raději běhám po lese s GPSkou.

HANA CHVÁTILOVÁ, ředitelka ZUŠ P. Ebena, Žamberk:
Se studem přiznávám, že jsem letos ještě na houbách nebyla. Není času nazbyt. Ale recept mám zase podle mojí babičky, která uměla z mála nakrmit celou rodinu. Smaženice, do níž se po tradičním začátku s cibulí, houbami, solí a pepřem přidalo přiměřeně krupicové kaše. Žádný strach ta bylo ochucená solí, drceným kmínem a mletým novým kořením a obarvená pár vejci. Taková nastavená smaženice a skvělá mňamka!

FRANTIŠEK TEICHMANN, středoškolský učitel biologie, Lanškroun:
Nejlépe úplnou klasiku, smažené na sádle s kmínem a solí, ale to musí být bedly nebo růžovky. Vše ostatní do smaženice, sušení nebo pod maso. Díky manželce jsem si zamiloval i kulajdu a úplná špica je guláš z hlívy. Sliny se mi sbíhají, už když o tom píšu.

PAVEL STRNAD, ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky:
Houby mám rád nakládané, jako smaženici a také v polévce. Vlastně mám rád houby jakkoliv upravené. Druhá věc je, že je nechodím sbírat a když už výjimečně, tak žádné nenajdu. Vůbec žádné. Nikdy. Správná odpověď na danou otázku je tedy podmíněna existencí hub v naší kuchyni, a tam prostě nejsou.

MAREK ŠNAJDAR, zdravotník a náčelník Spolku přátel vzduchoplavby, Letohrad:
Byl jsem vychováván ku střídmosti a skromnosti, takže si rozhodně nikterak v úpravách hub nevymýšlím. Lanýže prostě spořádám v jakékoliv formě. Ale rád bych ochutnal normální houbovej čaj, prý je skvělý na létání!

Víkendový glosař.
Víkendový glosař