Letos naposledy reprezentuje svoji domovskou „zušku", od září totiž nastupuje na olomouckou konzervatoř.

Kolikrát jste se Kocianky účastnila? A kdy poprvé?
Poprvé jsem na Kocianově soutěži hrála v osmi letech, to byl 52. ročník KHS v roce 2010. Takže letos budu soutěžit poosmé.

Hana Jasanská.Zdroj: archiv

Letos soutěžíte naposledy. Není vám líto, že se blíží rozlučka se soutěží?
To se pletete! Letos sice soutěžím ve čtvrté kategorii, ale budu patřit ještě mezi ty mladší. Naposledy ale budu reprezentovat naši „zušku". Příští rok se chci určitě znovu zúčastnit. Pak mi to líto samozřejmě bude. I když se každý rok chci na soutěž vracet, už to nebude stejné.

Třetí místo je v souvislosti s vaším jménem taková klasika. Pokud dopadne i letos, budete spokojená? Nebo jsou ambice vyšší?
Jak je v Bibli napsáno: „Nedělejte si tedy starost o zítřek; zítřek bude mít své starosti." Takže jako vždy – nejprve musím postoupit.

Sledovanou událostí v Ústí byl benefiční koncert, jehož výtěžek byl určen na nákup mistrovského nástroje. Jaká je momentální situace ohledně zakoupení houslí?
Díky benefičnímu koncertu, který jsem si moc užila, a sponzorům vlastním momentálně „polovinu svých houslí".

Když se posuneme mimo soutěž, jaký máte rok?
Mám krásný, ale náročný rok. Nejtěžší je skloubit školu a ostatní aktivity, nikdy to tak těžké nebylo jako v tomto školním roce. Na konzervatoř se moc těším, už jen proto, že škola, cvičení, hodiny houslí a korepetice budou v jednom městě a dokonce i v jedné budově!

Nastupujete na stejnou školu, kterou nedávno dostudovala vaše sestra…
Byla jsem přijata do Brna i do Olomouce, ale v září nastupuji do Olomouce. Mám tam svého pana profesora, se kterým si moc rozumím a kterého si velmi vážím. Myslím, že nikdo, kdo na tuhle školu kdy nastupoval, o ní neměl tolik informací, jako mám já. Jezdím tam od svých osmi let. Jsem tam jako inventář. Znám všechny profesory, do každé místnosti na konzervatoři trefím i poslepu.

Platí za ta dlouhá léta přísloví „všude dobře, doma nejlíp"?
Podle zmiňovaného přísloví - nejlíp se mi hraje v Ústí a v Olomouci, na obou místech se cítím doma. Do Ústí se ale budu vždy ráda vracet!   (jp)