Na rondelu se návštěvníci mohou o vínu naučit něco nového, bude tam pro ně připraven edukační program. V této části najdou zároveň vyžití děti, vyzkoušejí si skákací hrad, výtvarné dílny nebo lukostřelbu. Pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký v divadelním podání budou moci zhlédnout od 14.30 a 15 hodin. Na nádvoří a v podhradí je program vyhrazen spíše pro dospělé, kteří budou moci na pochůzkové degustaci ochutnat vybraná vína českých, moravských a také zahraničních vinařů. Po poledni bude předáno ocenění vítězům soutěže Regionální potravina Pardubického kraje. A protože k vínu patří zpěv, na programu je také koncert Václava Koubka, Michala Horáka, Jirky Hurycha a vystoupí i Hradecká cimbálová muzika. Navíc je pro návštěvníky připraven burčák zdarma a pravidelné obousměrné autobusové spoje z Pardubic a Hradce Králové.

Na dostihovém závodišti se sjedou vozatajové, pokřtí i knihu

Pardubice - Dostihové závodiště v Pardubicích bude o víkendu patřit vozatajům. Ti se na něj sjeli už v pátek, aby se mohli zúčastnit Mistrovství České republiky koňských spřežení. „Vozataje do Pardubic láká nejen neobvyklé prostředí Velké pardubické, ale věřím, že i jméno stavitele tratí,“ řekl ředitel Dostihového spolku Martin Korba. Trať pro mistrovství totiž postaví devítinásobný mistr republiky se zápisem v Guinessově knize rekordů Petr Vozáb. „Při stavění tratí využívám své zkušenosti z celé kariéry. Na vozataje čeká náročný parkur a korektní překážky,“ přiblížil vozataj Petr Vozáb. V pátek vozatajové předváděli ovladatelnost koní při drezuře, v sobotu se vydají na maraton a v neděli vše uzavřou parkurem. V sobotu v podvečer se také pokřtí kniha Petra Fialy s názvem Jiří Kocman - mistr opratí, která vypráví o šestinásobném účastníkovi mistrovství světa.

V sobotu se setkají zachránci psů

Luže - Diana Šlechtová, strážnice městské policie Hrochův Týnec a ve volném čase zachránkyně opuštěných a hendikepovaných pejsků, připravuje na sobotu 16. září druhé setkání záchranářů pejsků a jejich přátel. „Za tu dobu, co pejskům pomáháme, víme, že k tomu, aby naše pomoc měla smysl, musíme mít kolem sebe tým osobností, které mají stejného ducha jako my. A potom je naše snaha zachraňovat chlupáče mnohem efektivnější, než kdybychom dělali vše jen na vlastní pěst. Společně dokážeme čelit i hrubým atakům bezohledných omezenců, kteří pod různými záminkami, ale hlavně z důvodu závisti a vlastní neschopnosti, škodí. Jsme rádi, že jsme součástí společenství lidí, které bychom díky tomuto setkání rádi znovu viděli pohromadě,“ konstatuje Diana Šlechtová. Pokud je mezi čtenáři někdo, kdo by měl zájem zúčastnit se setkání záchranářů psů tuto sobotu na Heaven Ranch, může kontaktovat redakci Chrudimského deníku. Rádi zprostředkujeme kontakt s pořadatelkou akce.

Na slavnosti v Cholticích se pojede historickým motoráčkem

Choltice - Historický motorový vlak bude v sobotu vozit návštěvníky na Burčákové slavnosti na zámku v Cholticích. Vyráží ve 13.45 hodin z Pardubic a zastavuje v Přelouči. „Na znamení vlak také zastaví na zastávkách Valy u Přelouče, zastávka a Veselí u Přelouče. Jízdenky se prodávají pouze ve vlaku,“ uvedl Oldřich Čížek z Pardubického spolku historie železniční dopravy. Ten, kdo předloží při vstupu na slavnosti jízdenku právě z historického vlaku, bude odměněn slevou na vstupném. Kromě ochutnávek burčáku a vína je připraven koncert kapely Václava Čermáka Choltičanka a přehlídka starých aut a motorek. Po skončení akce se návštěvníci mohou znovu svézt motorákem, z nádraží v Cholticích odjíždí v 17.15 hodin.