Ve stínu velikánů

Zatímco v uplynulém školním roce byly „kunsthistorické výlety“ zaměřené na vývoj nejstaršího umění od pravěkého až po gotické, nyní přijdou na řadu druhy umění a autoři, kteří se v běžných učebnicích příliš často nevyskytují. K obsahu cyklu s názvem Ve stínu velikánů říká jedna z přednášejících Jitka Kuběnková následující: „Představíme vynikající umělce, kteří ale stojí trochu nebo i hodně ve stínu svých slavnějších kolegů. Přitom si to rozhodně nezaslouží. Nedozvíte se tedy zajímavosti o Picassovi či Rembrandtovi, ale jejich kolezích, žácích a současnících, kteří mají trochu smůlu, protože se neproslavili tolik jako oni.“

Slova Jitky Kuběnkové potvrzuje už obsah první přednášky, která začne tradičně od 18 hodin. V centru pozornosti budou barokní malíři Antoon van Dyck a Frans Hals, kteří žili a tvořili ve stínu slavnějších „es“ Rubense a Rembrandta.

Nové jméno mezi přednášejícími

Další novinkou letošního programu bude také nové jméno mezi přednášejícími. Vedoucí oboru Užitá fotografie a média Martina Novozámská sice posluchačům v Malé scéně již jednou přednášela v rámci „vánočního překvapení“, nyní ovšem převezme „taktovku“ hned čtyřikrát. „Do programu se významně zapojí právě fotografie, která je trochu popelkou mezi dalšími uměleckými druhy, což je škoda. S tím souvisí i to, že se k nám letos přidává významnějším podílem naše kolegyně a kamarádka Martina Novozámská, která je právě vystudovaná fotografka,“ objasňuje Jitka Kuběnková z pedagogického sboru „umprumky“.

Za čtyři roky si přednášky v Malé scéně získaly stabilní okruh návštěvníků, ke kterým se postupně přidávají další. Právě pro ně pořádají vyučující SŠUP nejen přednášky. „Minulý školní rok jsme také zorganizovaly exkurzi pro veřejnost po nedalekých, ale velmi cenných sakrálních stavbách. Letos bychom alespoň jednu chtěly uskutečnit také. Tak doufáme, že bude zájem a že se nám akce povede, protože podle reakcí účastníků té minulé byla velmi úspěšná a všichni byli spokojení! (jp)

Program cyklu Ve stínu velikánů:

Září: ANTOON VAN DYCK A FRANS HALS

Říjen: FUNKCIONALISMUS KOLEM NÁS

Listopad: EUGÉNE ADGET

Prosinec: BRAUNOVCI

Leden: BENÁTSKÁ MALÍŘSKÁ ŠKOLA

Únor: JE FOTOGRAFIE UMĚNÍ I.

Březen: JE FOTOGRAFIE UMĚNÍ II.

Duben: ŽENY V UMĚNÍ 20. STOLETÍ

Květen: MARGARET CAMERONOVÁ

Červen: TI DRUZÍ V ČESKÉ BAROKNÍ ARCHITEKTUŘE