„Na základě takzvaného protikuřáckého zákona je nyní ve všech prostorách a na všech scénách Východočeského divadla vyhlášen zákaz kouření cigaret a používání elektronických cigaret. Přijetí tohoto zákona pro naše divadlo neznamená velké změny, zákulisí bylo už delší dobu zcela nekuřácké, zákon se tedy především dotýká oblíbené suterénní restaurace Divadelní klub, která je nyní čistě nekuřácká," uvedl mluvčí divadla Radek Smetana.

Jeden zádrhel se přesto objevil – otázka kouření na jevišti v inscenacích.

CIGARETA – REKVIZITA
Jasné stanovisko zaujal v této problematice výbor Asociace profesionálních divadel České republiky, který vyjádřil přesvědčení, že cílem protikuřáckého zákona je ochrana před škodami působenými užíváním návykových látek, nikoliv snaha zasahovat do tvůrčí svobody autorů divadelních inscenací.

„Z pohledu divadelní praxe pak tedy pro nás zákon nepřináší žádné změny. Ve veřejných prostorách Východočeského divadla se samozřejmě nekouří. V případě užití tabákových výrobků na jevišti v rámci předepsané herecké akce jde o umělecké dílo, které požívá ochranu nedotknutelnosti ve smyslu autorského zákona," konstatoval Smetana. Cigareta je tak považována za rekvizitu.

Východočeské divadlo tedy kouření v nastudovaných inscenacích rušit nebude, ale omezí ho na minimum a dopředu na kouření na jevišti upozorní na webových stránkách. U některých inscenací tak už nyní září poznámka „V inscenaci se kouří!". Jedná se o hry Jistě, pane ministře, Kiss me, Kate a Konec masopustu.

„Používání cigaret, a to i elektronických, v již zrealizovaných představeních považuji za umělecký efekt, který zatím nelze jinak nahradit. Nejedná se o kouření cigaret či dalších tabákových výrobků, ale o umělecké ztvárnění této činnosti," poznamenal ředitel divadla Petr Dohnal.