Ocenění z festivalu putuje na Žampach

Se čtyřmi nominacemi a cenou za hlavní ženskou roli se šťastni navrátili obyvatelé Domova pod hradem Žampach z mezinárodního filmového festivalu Mental Power Prague Film Festival. Tentokrát soutěžili s komedií Lásku hory přináší, filmem plným emocí, legrace, akce a lásky. Filmem s nádhernou kamerou, která zachycuje jak krásy Krkonoš, kde se příběh odehrává, tak herce – neherce, lidi s postižením v rolích jim ušitých na míru.
Je to po šesti vlastních filmech domova první snímek, který vznikl v koprodukci s jiným zařízením sociálních služeb. Konkrétně se zařízením Kamarád LORM ze Žatce. „Myšlenka vznikla zcela přirozeně, v průběhu let, kdy se setkáváme na různých akcích a festivalech, se mladý pán ze Žampachu zamiloval do slečny ze Žatce. Měli málo příležitostí k setkávání, a přesto si byli tolik blízcí. Proto jsme se dali dohromady, vznikl společný scénář a prožili jsme nádherné společné chvíle při natáčení i nyní v Praze na festivalu," řekla spoluautorka filmu Markéta Novotná.
Film Lásku hory přináší byl čtyřikrát nominován, a to v kategoriích kamera, scénář, vedlejší mužská role – pro skupinu horských záchranářů a hlavní ženská role. Herečka Marie Pokorná vyhrála tuto prestižní cenu a dostala ji přímo z rukou Evy Holubové, která si s ní později v baru dlouho vyměňovala herecké zkušenosti a dávala jí mnoho cenných rad.

Festival, kde jsou celebritami postižení

Festival v Praze na Václavském náměstí, to jsou opravdu tři dny naplněné emocemi, setkáváním, zážitky. Jsou to dva promítací dny, kdy diváci zhlédnou celkem dvacet filmů, z toho i čtyři zahraniční, každý den je ve večerním programu koncert či bubenická show, kde tančí, zpívá a bubnuje opravdu každý, kdo chce. Entrée po červeném koberci a galavečer moderovaný Vojtou Kotkem. Povídání a zpívání v divadelním baru, setkávání s lidmi od filmu do pozdních nočních až ranních hodin… s Evou Holubovou, Vojtou Kotkem, Terezkou Voříškovou, Michalem Suchánkem či Janem Rejžkem. Předsedou filmové poroty byl letos opět Michal Horáček a v porotě se objevily opět další známé celebrity.
„Hlavní celebritou je ale na tomto festivalu člověk s mentálním postižením, herec – neherec, někdy i autor scénáře, tvůrce těchto úžasných festivalových filmů, ten je zde tím nejdůležitějším. A pro jeho umění, spontánnost a přátelství přitahuje festival tolik dalších lidí z celé republiky i dalších zemí," uzavřela Markéta Novotná.