Minulý ročník festivalu přivedl do Žamberka hvězdy, jako je Pavel Šporcl a Boni Pueri, tváří festivalu byla Kateřina Steinerová. Na koho se můžeme těšit letos?
PH: Vloni jsme festival nazvali festivalem vážné hudby, letos jsme jej pojali jako multižánrový. Na první pohled se může zdát, že festivalu chybí hvězda typu Pavla Šporcla, ale letošní program je kvalitativně snad ještě lepší.
IP: Můj osobní tip je Josef Špaček. První houslista České filharmonie letos zahajoval Smetanovu Litomyšl a celé hlediště na konci koncertu tleskalo, hvízdalo a dupalo. To jsem ještě nezažila. Vedle Pavla Šporcla a Václava Hudečka patří Josef Špaček k absolutní světové špičce. A samozřejmě Jiří Bárta, violoncellista, kterého jsme po loňském úspěchu opět pozvali k přednesení sólového recitálu.
PH: A Ivo Kahánek. Jeden z nejlepších českých klavíristů mladé generace, jenž kupříkladu zahajoval Smetanovu Litomyšl v loňském roce. Také chlapecký sbor Bonifantes, který v loňském roce zpíval mimo jiné papeži Františkovi.

Zahájení festivalu se blíží, jak si stojíte s prodejem?
IP: Od začátku srpna máme dva vyprodané koncerty – Dashu s Big Bandem Chrudim ve Vonwillerce a Chanson Trio Coucou. Úspěch má také koncert Jaroslava Uhlíře pro malé i velké. Naštěstí i tam můžeme místa ještě přidat.
PH: Mne osobně těší zájem o koncerty ReBelcanta a Obrazy z Rusalky na zámku Častolovice. ReBelcanto je uskupení vynikajících mladých zpěváků a muzikantů. Uslyšíte klasiku, lidové písně a spirituály v autorských úpravách, operu, operetu, filmovou a muzikálovou hudbu, chansony a další. Obrazy z Rusalky jsou unikátním projektem čtyř sólistů českých operních domů, kteří vás svým zpěvem, slovem a hereckým uměním provedou celým dějem slavného Dvořákova díla.

Petře, když se dívám na program, tak vaše práce dramaturga začátkem festivalu ještě nekončí. Jste i účinkující. Kde všude vystupujete?
PH: Je mi velkou ctí, že budu festival zahajovat, a to právě v kostele svatého Václava, jehož oprava bude festivalem podpořena. Jasný zvuk místních krásných barokních varhan spolu s dvěma trubkami a sólovým sopránem vytvoří v tomto prostoru krásnou slavnostní atmosféru. Provedeme vás hudbami barokní Evropy. Další projekt, kterého se na festivalu účastním, je Adiemus Karla Jenkinse. Některé z melodií desetidílného cyklu proslavila zpěvačka Enya a není jistě smrtelníka, který by alespoň některé nápěvy neznal. Pozitivní atmosféra díla obzvláště vynikne v podání energického souboru Collegium Cantantium.
IP: Já jsem za Petra velmi vděčná. Díky němu sem přijíždějí umělci, kteří ještě v únoru netušili, že nějaký Žamberk existuje. A navíc jako dramaturg festivalu absolutně dbá na kvalitu. Vždyť o zakončení festivalu se postará Filharmonie Hradec Králové se Stabat Mater. Oni sami po loňském ročníku Petrovi psali, že chtějí být součástí festivalu. Toto je koncert, ze kterého má obrovskou radost i můj tchán, John Parish, který stál u zrodu myšlenky festivalu Harriet Parish.