„Některé z melodií desetidílného cyklu proslavila zpěvačka Enya a není jistě smrtelníka, který by alespoň některé nápěvy neznal. Pozitivní atmosféra díla obzvláště vynikne v podání energického souboru Collegium Cantantium,“ zve na koncert, který začíná v 19 hodin, dramaturg festivalu Petr Hostinský, jenž bude i jeho aktivním účastníkem.

Adiemus je nadčasové dílo plné emocí, které je velmi oblíbené u publika právě pro kombinaci hudby moderní a klasické. Sbor je unesen energií, která dílem prochází a kterou s radostí zpěvem předává dál svým posluchačům. „Jsme zpěvačky předurčené k podání díla, kde se snoubí prvky klasiky a etno hudby. V současném světě plném nesnášenlivosti obzvlášť inspirativní,“ dodávají členky sboru, který na nastudování cyklu pracoval rok.

Sbor Collegium Cantantium vznikl v roce 1992, sbormistrem je Zdeněk Kudrnka, absolvent konzervatoře v Pardubicích, který jako dirigent působí v Pardubicích, Praze, Chrudimi a Hlinsku.

Druhý ročník festivalu Harriet Parish potrvá do neděle 3. září. Vedle projektu Adiemus má na programu ve čtvrtek vystoupení chlapeckého sboru Bonifantes v kostele sv. Václava, v pátek recitál klavíristy Ivo Kahánka v zámecké kapli, v sobotu roztančí Muzeum starých strojů Dasha a Big Band Chrudim. Tečku za festivalem v neděli udělá koncert Jaroslava Uhlíře ve „Vonwillerce“ a večer potom v kostele Dvořákovo Stabat Mater v podání Filharmonie Hradec Králové. Festival letos nabídl 15 koncertů na pěti místech, kromě Žamberku také na zámku v Častolovicích a v jízdárně v Rychnově nad Kněžnou. Výtěžek festivalu podpoří opravu střechy kostela sv. Václava v Žamberku.