Jenže výsledek na konci zápasu je stejný. Porážka. Tentokrát 4:5. Chrudim rozhodla gólem minutu a půl před koncem. Spartak prohrává 0:2 na zápasy. Pokud chce jít dál, musí třikrát Chrudim zdolat, aby sérii otočil.
Lehký úkol to nebude, protože Chrudim se jeví jako těžký protivník.
Spartak ho mohl nalomit. Vlétl do středečního utkání. Po devíti minutách měl náskok dvou branek, když se trefil kapitán Pilař a Zavřel z rychlého kontru. Opatrná hra Chrudimi se rozhýbala hlavně v přesilovkách a Kalous dokázal jednu z nich zužitkovat.
Říci se to nedá o početních výhodách hostí. V důležitých momentech se na hole hráčů vkrádá nervozita, nepřesnost. Chybí střelba. Puků na gólmana létá zatraceně málo. Domácí se na konci druhé třetiny dočkali vyrovnání. Po skončené přesilovce si na útočné modré počíhal Plch a mohl slavit úspěšně provedený blafák.
Povzbuzená Chrudim se během přestávky nažhavila. Hráči si museli čichnout čpavku. Jejich nástup do třetí třetiny byl impozantní. Na pět minut zapnuli. A Spartak? Rázem musel dohánět skóre 2:4. Což o to, po brance Zavřela a šikovné teči Krále se rýsoval dramatický závěr. Bohužel, skóre 4:4 dlouho nevydrželo. Špatně pokryté vhazování v obranném pásmu vyústilo v rozhodující gól Nováka.
Naděje na semifinále dostaly v podání Chocně vážné trhliny. Chrudim vede v sérii 2:0 na zápasy.

Chrudim – Choceň 5:4 (1:2, 1:0, 3:2)
Fakta – branky a nahrávky: 11. Kalous (Kišš), 39. Plch (Dobiáš), 43. Jan Polák (Karásek), 45. Machač (Urban, Jan Polák), 59. Novák – 4. L. Pilař (Křečan, Král), 9. Zavřel (Král, Křečan), 57. Zavřel (L. Pilař), 58. Král (T. Prachař, Kousalík). Rozhodčí: Kukeně – Doležal, Veverka. Vyloučení: 6:5, navíc Krejza (CHOC) 10 min. OT. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 280. Stav série: 2:0.
HC Chrudim: Ament – Burkoň, Budínský, Seidler, Turčáni, Urban, Machač, Kalous – Jiří Polák, Kopečný, Jan Polák, Dobiáš, Haltuch, Novák, Karásek, Brožek, Kišš, Koreček, Plch, Ondřej Polák.
HC Spartak Choceň: Sajdl – Novák, Jehlička, Vacek, Kousalík, L. Pilař, Pochobradský – Čapek, Křečan, T. Prachař, Velinský, Knytl, Krejza, Lichtag, Zavřel, Král. (bed, při)

Pilař: Otočit sérii není nereálné

Choceň – Jako správný kapitán nastartoval Lukáš Pilař své spoluhráče gólem, jenže na konci měli všichni sklopené hlavy. Na to ale už není prostor. „Nezbývá nám než vyhrát tři zápasy v řadě. Není to nereálné. Uděláme maximum," burcuje.

Jaká je nálada po středečním utkání?
Není nic moc. Prohráli jsme v Chrudimi o jeden gól, navíc padl ke konci.
Herně to vypadalo lépe než v prvním utkání série?
Do zápasu jsme vstoupili aktivně s velkým nasazením. Hráli jsme to, co jsme chtěli. Po dvou vstřelených brankách, kdy jsme se dostali do vedení, jsme zase polevili. Odstoupili jsme od hry, kterou jsme chtěli a hlavně měli hrát. Soupeř se dostal do tlaku. Pramenily z toho naše chyby, které nás stály zápas. K tomu ještě musím přidat i neproměněné přesilovky. Nějaké šance jsme v nich měli.
I když si ty fauly vynutíte, máte přesilovky, tak to v útočném pásmu neklape. Těch puků do sítě moc neprolétne?
V Chrudimi už jsme ale byli schopní to v útočném pásmu nějakým způsobem sehrát. Jenže zase byla mizerná koncovka. Odražené puky do prázdné brány prostě nedostaneme. Žalostné.
Máte nůž na krku. Když v neděli nevyhrajete, končíte. Jiná cesta už není.
Říkali jsme si, že v pátek si dáme lehčí trénink. Vyčistíme si hlavu. Nezbývá nám než vyhrát tři zápasy v řadě. Není to nereálné. Uděláme maximum, aby se to podařilo. Končit rozhodně nechceme.
Vidina semifinále je velké lákadlo. Hrát s Českou Třebovou je i pro fanoušky obrovský tahák.
Kvůli choceňským fanouškům musíme prodat, co v nás je. I my hráči chceme dál. Celou sezonu se dřeme a takhle to zahodit nejde. Zkusíme Chrudim porazit.