Dokonale zaskočili všechny další celky. Svěřenci trenéra VLADIMÍRA CHUDÉHO šli od zápasu k zápasu, plnili taktické pokyny a byli za to odměněni. Poprvé v historii Ústí přezimuje na první příčce. Chtě, nechtě, mohou uvažovat o možném postupu do vyšší soutěže, ale k tomu vede ještě hodně dlouhá cesta. „Na jaře to bude velký boj a úplně jiná soutěž než na podzim," tuší trenér.

Vladimír ChudýZdroj: archiv V. ChudéhoJak hodnotíte vystoupení týmu v podzimní části?
Hodnotit podzimní sezonu mohu jedině pozitivně. Po jarním propadáku tohle asi nikdo nečekal, ani v tom nejdivočejším snu jsme si tohle nepředstavovali! Myslím si, že se nám podzim povedl jak výsledkově, tak i herně. Nejenže jsme vyhrávali, ale mám ohlasy především od domácích diváků, že je náš fotbal bavil a že se na něj dalo i koukat. Což samozřejmě hodně potěší. Je na místě hráčům poděkovat a pogratulovat jim, jak podzimní část fotbalové sezony zvládli.

Ve škole se známkuje od jedničky do pětky. Kdybyste byl učitel, kterou známku dáte týmu jako celku a proč?
Dal bych mu jedna mínus, jelikož jsme měli zvládnout poslední mistrovské utkání v Pardubicích. Šancí jsme na to měli dost.

Hodnotil jste hráče i jednotlivě interně v kabině?
Ne, nehodnotil, nikdy jsem to nedělal a asi dělat nebudu. Pouze jsem hráčům vypracoval podrobnou statistiku vstřelených a inkasovaných branek, jak padly, kdo se na nich podílel…

Naznačil jste, že i hra byla během podzimu atraktivní pro diváky. Plynulo to i z toho, že si hráči více věřili a měli sebevědomí „nahoře"?
Všechno souvisí se vším, zvládali jsme domácí utkání, která jsme všechny vyhráli. Domácí diváci chtějí vidět vyhrávat svůj tým, což se nám dařilo. Někdy byl soupeř fotbalovější, více držel míč na svých kopačkách, ale my jsme to utkání přesto dokázali vyhrát a vytvořili si k tomu hodně dalších gólových šancí, a to diváky určitě bavilo. Po každém zápase je odměnili zaslouženým potleskem a tím pádem rostlo i sebevědomí našich hráčů.

Velkým plusem byla takřka neprůchodná defenziva. K tomu ani není potřeba nic dodávat. Z toho jste musel být nadšený?
Určitě je to základ našeho podzimního úspěchu. Kdo chce vyhrát, nesmí inkasovat branku, nebo aspoň o jednu méně než soupeř. Bez precizní obrany nemůžete být úspěšný. To, že jsme na podzim hráli dobře do obrany, mě jako trenéra samozřejmě velmi těší.

„Nálada v kabině byla výborná, hráči byli uvolnění, samá srandička a měl jsem kolikrát co dělat, abych je udržel nohama na zemi. V kabině vládla opravdu pohoda."

Odrazilo se to i v útočné fázi. Když hráči vědí, že obrana klape, mohou si více dovolit v situacích jeden na jednoho. Vnímal jste to také tak?
Samozřejmě, pokud se vám daří a máte potřebné sebevědomí, tak si hráči více dovolí, nejsou tolik svázaní neúspěchem. Situace, které jsme na jaře nezvládali, jsme na podzim zvládli. Na podzim jsme vyhráli několik zápasů, které bychom na jaře určitě nedotáhli do vítězného konce.

Když se nedaří, trenéři si přejí, aby podzim už skončil. Tenhle případ se vás, potažmo týmu, netýkal. Nechtěli jste hrát dál?
Já osobně jsem byl velice rád a myslím si, že i hráči byli rádi, že už je konec sezony. Ono se to možná někomu nezdá, ale ta fotbalová sezona je strašně dlouhá. Když pominu čtrnáctidenní letní pauzu, která je velmi krátká, tak se jede téměř celý rok v kuse. Začnete šestého ledna a dvacátého listopadu skončíte. Stejný kolotoč tréninků, zápasů, stejní lidé, chodíte do práce, rodinný život také svým způsobem trpí, takže ta pauza už byla potřebná.

Zeptám se i na kabinu. Tam musela být skvělá atmosféra?
Nálada v kabině byla výborná, hráči byli uvolnění, samá srandička a měl jsem kolikrát co dělat, abych je udržel nohama na zemi. V kabině vládla opravdu pohoda.

A co teprve ty návraty po vyhraných zápasech venku? Například po historické výhře v Kutné Hoře…
Konkrétně tuto cestu domů jsem s hráči nejel, takže nemohu posoudit (usmívá se). Ale když to vezmu za celý podzim, tak návraty domů byly většinou veselé. Hráčům jsem jako motivaci do každého venkovního zápasu slíbil, že když si odvezeme nějaký bod, tak jim úměrně k tomu koupím pitný režim do autobusu na cestu zpět domů. Vzhledem k tomu, že jsme ze sedmi zápasů pětkrát bodovali, tak to bylo opravdu veselé. Mě osobně to stálo dost peněz, ale rád jsem to zaplatil (směje se).

Byla to jízda. Teď je přestávka. Neříkáte si něco ve smyslu: Kéž by se hráči na jaře vrátili znovu na stejnou vlnu?
Strašně bych si to přál, ale jsem si vědom, že to bude velmi složité. Zopakovat to, co jsme předvedli na podzim, bude hodně těžké.

Rozjeté to každopádně máte výborně. Vést tabulku po polovině soutěže je ale i trochu ošidné?
Naše ambice se nemění, chceme hrát v klidu v horních patrech tabulky a vyhnout se sestupovým starostem. Vyhrávat domácí zápasy a potěšit oko diváka. Čeká nás všechny velmi zajímavé a těžké jaro. Nikdo není vysloveně odsouzený k sestupu. Nikdo není jasným favoritem na postup, každý může porazit každého. Na jaře to bude velký boj a úplně jiná soutěž než na podzim.

Nasadili jste si vysokou laťku. Hra, výsledky, všechno klape. Lidé a příznivci ústeckého fotbalu budou plni očekávání, co se bude na jaře dít?
Jak už jsem řekl, na jaře to bude úplně jiná soutěž a velký boj. Nás čeká na začátku jara velmi těžký los, každý se na nás bude chtít vytáhnout a o to to bude pro nás těžší. My se musíme přes zimu dobře připravit, potrénovat, možná doplnit kádr o jednoho až dva hráče, aby se nám aspoň trochu podařilo navázat na úspěšný podzim.