Tradiční frázi, kterou používají studenti po poslední hodině nebo pracující lid, když přístupovou kartou projede „píchačky", mohou využít i fotbalisté v krajské přeboru.
Mají totiž padla.
Už týden odpočívají a někteří možná přemýšlejí o tom, jak to všechno vlastně dopadlo.
Podzimní část ve finále tak trochu naznačila předsezonní předpoklady. Řeč je zejména o mužstvech na prvních dvou místech, tedy o rezervě Chrudimi a Holicích. Prvně jmenovaný celek nasměrovalo k titulu půlmistra především domácí prostředí, kde Chrudimští získali 20 bodů z 24 možných. O čemž jasně vypovídá i skóre 30:3. V tomto směru neměli konkurenci. Naproti tomu Holičtí jsou na tom nejlépe při „výletech" na půdu soupeřů, kde posbírali 13 bodů.
Obě mužstva mají v součtu 31 bodů, ale na záda jim dýchá trojice hladových vlků z Orlickoústecka.
Tady se dá mluvit určitě o překvapení, když se řekne Lanškroun. Ten se dokonce jednu chvíli vyhříval i na čele celé soutěže, ale že mu to nevydrželo do konce, hráče rozhodně mrzet nemusí. Ti si mohou říci, že po dlouhé době nemají zamotanou hlavu z toho, jak budou na jaře honit bodíky na cestě za záchranou.
Nejen Chrudim je králem podzimu, to je i Žamberk. Vede k tomu jediný fakt – nové pravidlo o pokutových kopech. Žamberští je zahrávali hned šestkrát. A bilance? 6:0. Tomu se říká: „Pánové, klobouk dolů." I díky tomu se svěřenci trenéra Menzela vyhřívají v popředí tabulky.
Třetím do party je choceňská Agria. Ta si prožila velké patálie se zdravotním stavem kádru, a tak je celkové páté místo dobrým vkladem pro druhou polovinu sezony.
Od šestého do dvanáctého místa dělí mančafty šest bodů, což znamená, že zimní spánek potrvá u jakéhokoli týmu o trochu déle a rázem se řady mohou přeskupit.
Ohledně sestupu se reálně může uvažovat u čtveřice Litomyšl, Letohrad B, Pardubičky a Horní Jelení. A zejména proto, že se jim nevedlo na svém stadionu. Výsledky doma povedou na jaře k záchraně, kdo bude dělat body, bude si moci na konci oddechnout. Kdo ne, čeká ho „šupec" o soutěž níž.
Nikdo si nemůže být ničím jistý a o to bude fotbalové jaro zajímavější.
Z hlediska čísel jsou nejlépe střílejícím týmem Chrudimští, kteří se mohli opřít o Kroutila, jenž vsítil 18 gólů z celkových jednačtyřiceti. Nejpevnější obranu mají Holičtí, když dostali pouze devět branek. V opačném gardu je na tom nejhůře Horní Jelení. Ani jednou se z výhry za tři body neradovali doma Letohradští a Horní Jelení, venku pak Pardubičky s Horním Jelení. Penalty nezahrávala ani jednou Litomyšl.

Výrok podzimu:
„Byli jsme pasováni na střed, ale hrou, kterou jsme se prezentovali, si zasloužíme být tam, kde jsme." Pavel Hrabáček, trenér Lanškrouna

Největší události:
• Penaltová premiéra. Rozstřely o druhý bod v případě remízy jsou novinkou sezony. Na podzim k nim došlo v 27 nerozhodných klání. Nejčastěji, hned šestkrát, si penalty vyzkoušely M. Třebová a Žamberk. Naopak ani jednou se nemusela rozstřelovat Litomyšl. Žamberk vyhrál ve všech šesti loteriích, zatímco Hlinsko neuspělo ze tří pokusů ani jednou.
• Překvapení. To je třetí místo Lanškrouna, což čekal málokdo.
• Padly dvě pevnosti. O několikazápasovou sérii neporazitelnosti na svém stadionu přišly během podzimu Choceň (18. 10. s Žamberkem 0:2) a Holice (15. 11. s Moravany 1:2).
• Netradiční výsledky. Chrudim B – Litomyšl 8:0, Holice – Horní Jelení 8:0, Svitavy – Moravany 6:0, Horní Jelení – Letohrad 0:7, Chrudim B – Horní Jelení 7:0, Horní Jelení – Litomyšl 3:7.  

Střelci:
1. Kroutil (Chrudim B) 18, 2. Kříž (Moravany) 11, 3. – 4. Ovad (Svitavy) 10, T. Jedlička (Holice) 10, 5. – 6. Myšák (Dolní Újezd) 9, Poláček (Moravany) 9, 7. – 9. Karásek (Hlinsko) 8, Kopřiva (Holice) 8, Knápek (Lanškroun) 8.

Sestava podzimu:
Zahradník 1 (Holice) - Popelář 3 (Lanškroun), J. Částek 3 (D. Újezd), Chvála 3 (Holice) - Chlup 3 (Svitavy), Sedláček 3 (M. Třebová), Stejskal 4 (Polička), Savych 4 (Lanškroun) - Šebek 4 (Litomyšl), Kříž 5 (Moravany), Kroutil 5 (Chrudim B).