Ústí nad Orlicí – Od prvního kola se pohyboval na pozicích, odkud by se dalo zaútočit na první příčku. Od osmého dějství fotbalové Tip ligy ukrajoval ztrátu na průběžného lídra, až pro MIROSLAV TESAŘE přišel šok, když zjistil, že kolo před koncem je ve vedení. „Když jsem si ve středu koupil Orlický deník, abych zjistil, jak na tom jsem, nemohl jsem uvěřit tomu, co vidím. Bylo to pro mě obrovské překvapení. Pomohlo mi zaváhání soupeřů, ale že na tom budu až tak dobře, jsem opravdu nečekal," svěřil se se svými pocity podzimní král.

Na co berete ohled při tipování?
Pár věcí si člověk musí, pokud chce být úspěšný, všímat. Zranění hráčů, červené karty, rozhodčí, umístění v tabulce. U mě je to ale trochu jinak. Zdá se to být vzhledem k mému úspěchu zvláštní, ale já tipoval výsledky skoro vždy už v neděli nebo v pondělí stylem, že za půl minuty bylo hotovo. Jakmile jsem nad tím začal více přemýšlet, zkoumal zápasy dopodrobna, bylo zle a většinou jsem neuspěl. Jak se říká, první úsudek je ten správný.

Dá se s něčím vůbec kalkulovat dopředu?
Jak jsem již říkal, kalkulovat se dá se spoustou věcí, ve finále je to ale většinou jinak.

Je snazší tipovat zápasy vyšších soutěží, nebo naopak těch nižších?
Myslím, že vyšší soutěže se dají tipovat lépe. Přece jen je to o větší zodpovědnosti a hráči si moc nedovolí. Výjimka potvrzuje pravidlo. Nepřijít na zápas z důvodu, že se mu nechce, nebo že se do rána zdržel v restauračním zařízení, jako tomu spíše bývá v soutěži nižší. Takže i když si myslíte, že je zápas tutovka pro domácí a nepřijdou tři „kusy" na utkání, hned je to jinak.

Vám se během podzimu podařilo vyhrát dvě dílčí kola, což už není náhoda…
No, a to si právě myslím, že náhoda v mém případě je. Tipuje asi sto hráčů, je opravdu štěstí to trefit.

Nicméně, myslel jste na to, že byste mohl vyhrát celkové pořadí?
Nevím, jak to mají ostatní, ale já vždy, když jdu do nějaké soutěže nebo do zápasu, chci vždy vyhrát. Na vítězství celkově jsem ale ze začátku určitě nemyslel. Říkal jsem si, že bude pěkné vyhrát třeba alespoň jedno kolo a hlavně teda skončit celkově výše než kamarád Roman Špaček, to byl základ celkového úspěchu (směje se).

Po osmém kole jste ztrácel na první místo devět bodů. Věřil jste, že to může vůbec dopadnout?
Po osmém kole už byla pro mě priorita udržet si místo na bedně. Devět bodů náskok je prostě hodně a je těžké se dotáhnout.

Každým dalším kolem jste ztrátu stahoval o tři body. Až přišlo kolo jedenácté, kde jste nasadil k rozhodujícím trháku. Poslední dějství pak už byla pouze formalita?
Když jsem si ve středu koupil Orlický deník, abych zjistil, jak na tom jsem, nemohl jsem uvěřit tomu, co vidím. Bylo to pro mě obrovské překvapení. Pomohlo mi zaváhání soupeřů, ale že na tom budu tak dobře, jsem opravdu nečekal. Je pravda, že v tu chvíli jsem si uvědomil, že bych mohl vyhrát celkově a byl bych blbec, kdybych to neudržel. Formalita v žádném případě ne, čekal mě ten nejdůležitější krok, žádná sranda.

Jak dlouho jste zápasy posledního kola tipoval? Klepaly se vám prsty při zadávání tipů?
Tipoval jsem stejně jako ty předchozí. Takže za minutu bylo hotovo. Žádné velké přemýšlení.

Říkal jste si pak něco ve smyslu: Tenhle zápas jsem měl asi zapsat jinak?
Neříkal, bral jsem to tak, že buď to vyjde, nebo ne.

Spočítané výsledky vyšly po posledním hracím víkendu ve středu. Stoupala nervozita?
Jsem soutěživý typ. Vidina velkého úspěchu tu byla, takže bych lhal, kdybych říkal, že nervózní jsem nebyl…

Kde jste se o triumfu dozvěděl?
Mám kamaráda, co pracuje u České pošty, a který mé počínání bedlivě sledoval. Ráno v pět hodin mi přišla sms zpráva, kde bylo napsáno jedno slovo – vítěz.

Co jste udělal s výhrou? Soudek piva vypít sám je docela kumšt?
Soudek s pivem ode mě dostali kluci z ústeckého béčka na zakončení podzimní sezony jako poděkování právě za to jedenácté kolo, které rozhodlo o mém náskoku k celkovému vítězství. V tomto kole byl totiž zápas béček Ústí a Letohradu a byl jsem asi jediný, kdo domácím věřil. Ani nevím jak pivko chutnalo, ukončení jsem se vzhledem k pracovním povinnostem neúčastnil. Každopádně bych chtěl nejen za sud, ale i za ostatní věcné ceny ještě jednou moc poděkovat.

Kolik vás vítězství stálo v kabině?
Nic. Žádná taková cifra v sazebníku pokut není, takže dobrý (směje se).

Budete i nadále hrát Tip ligu?
Určitě, už se těším na tu nejbližší hokejovou.