V hodnocení není započítáno 14. kolo, které se sice hraje na podzim, ale je předehrávkou jara.

V uplynulé části sezony jsme se setkali s několika novinkami v pravidlech. Tou nejzásadnější bylo zavedení penaltového rozstřelu v případě nerozhodného výsledku po devadesáti minutách. V normální hrací době se nerozhodlo celkem patnáctkrát, jen v 11. kole nedošlo na penalty, jinak se vždy alespoň jednou kopaly. Poměrně často byly vidět žluté a červené karty, nejvyšší okresní třída také přilákala více diváků než tomu bylo v minulých letech. Po třinácti odehraných kolech přezimuje na 1. místě celek Jablonného nad Orlicí. Na opačném pólu tabulky je po podzimu celek Brandýsa nad Orlicí.

Pojďme se tedy podívat, jak se kterému týmu dařilo na domácím trávníku, kolik si kdo odvezl bodů z cizích hřišť, kde fotbal lákal nejvíce, který tým obdržel nejméně karet a kdo byl naopak nejvíce vylučován.

PODZIM

První místo tedy prozatím drží tým Jablonného. Jeho fotbalisté vyšli naprázdno pouze z jednoho utkání, a to v Těchoníně, kde prohráli 1:2. V posledním podzimním kole si na půdě druhé Sopotnice vyzkoušeli poprvé pokutové kopy, které musely rozhodnout po remíze 1:1. Domácí ale byli šťastnější a zvítězili. Zbývající utkání zvládlo Jablonné tříbodově, a tudíž se dá říci, že vede po zásluze.

Sopotnice ztrácí 3 body, Sruby další tři a týmy Dolní Dobrouče a Sloupnice ztrácejí více. Rozhodně ale nechtějí složit zbraně a na jaře zcela jistě promluví do bojů o přední příčky. Po nevydařeném vstupu se ke konci podzimu probudila Řetová a je šestá s 21 body. Týmy na 7. - 12. místě mezi sebou mají těsné bodové rozdíly, takže spodní polovina tabulky je hodně vyrovnaná. Předposlední Mistrovice drží malý náskok před posledním Brandýsem n.O. V utkáních padlo 369 branek, průměr na zápas je 4,1 gólu, s gólovým poměrem 218 domácí - 151 hosté. Nejčastěji se z gólu radovali hráči Srubů - 39, naopak Mistrovičtí si zakřičeli gól jen jedenáctkrát. Co se týče obran v čele s brankářem, tu nejpevnější měli Jablonští, když v jejich síti skončilo jen třináct míčů. To brandýský gólman lovil míč ze své sítě hned čtyřiačtyřicetkrát. Střelecký rekord padl v 7. kole, když fotbalisté mířili do černého šestatřicetkrát. Nejméně branek bylo vstřeleno ve druhém kole - 22. Gólové hody byly k vidění v Těchoníně, kde domácí nestačili na Sruby 4:5, a v Brandýse, odkud si odvezla výhru 6:3 Řetová. Nejvyšší rozdíl ve skóre patří Srubům a Českým Heřmanicím. Tyto týmy smetly své soupeře (Brandýs, resp. Mistrovice) shodně 7:0. Nejčastějším výsledkem bylo 2:1 nebo 1:2, stalo se tak dvanáctkrát. Pouze ve dvou případech svítilo na ukazateli skóre po 90. minutách 0:0, a sice v zápasech Tatenice – Dobříkov „B“ a Sopotnice - Mistrovice. Nejlepšími střelci soutěže jsou Jan Horníček z dobříkovské rezervy a Stanislav Stolarik z Červené Vody s 11 brankami.

DOMA

Jediným týmem, který se může pyšnit plným bodovým ziskem, je Jablonné. Všech sedm domácích duelů zvládlo tříbodově, a to i ve velmi kvalitních a vyrovnaných zápasech, jako byl ten se Sruby, Dobříkovem „B“ a Dolní Dobroučí. Bez prohry na domácím trávníku jsou také týmy ze Srubů a Sopotnice. Ty však musely jít dvakrát do penalt po nerozhodném výsledku. Po jedné porážce musely před domácím publikem „skousnout“ celky Sloupnice (prohra se Sopotnicí 0:2), Dolní Dobrouče (prohra s Dobříkovem B 0:1) a Tatenic (prohra s Kunvaldem 0:1). Tateničtí diváci byli také svědky pokutových kopů ve třech ze šesti utkání. Jen jednou byli naplno spokojeni po zápase v Mistrovicích (s Dolní Dobroučí 1:0) a v Brandýse (s Mistrovicemi 5:2). Brandýs inkasoval doma nejvíce gólů – 23. Sruby byly nejlépe střílejícím týmem. Trefily se hned dvaadvacetkrát, stejně tak dostaly doma nejméně branek, jen pět. Tatenice si vystačily se 7 góly. Pouze Mistrovice a Brandýs mají domácí pasivní skóre.

VENKU

Na cizích hřištích se nejlépe vedlo hráčům Sopotnice, když si ze sedmi zápasů přivezli 16 bodů. Prohráli pouze ve Srubech 2:5 a na penalty v Dolní Dobrouči. O tři body zpět je Jablonné, které v šesti utkáních čtyřikrát zvítězilo, s prázdnou odjelo jen z Těchonína - 1:2. V souboji se Sopotnicí neměli hráči Jablonného štěstí při penaltách. Čtyři výhry si přivezly i Sruby, ale také odjely třikrát s prázdnou. Stejně bodů jako Sruby získali venku také Dobroučtí, následují týmy ve tříbodovém pásmu na 5. – 9. místě. Jednou se cestou domů plně radovali Dobříkovští. S Dolní Dobroučí vyhráli 1:0. Tateničtí, ti porazili Brandýs 3:1, Těchonínští porazili Dobříkov „B“ 5:1 a fotbalisté Kunvaldu, kteří dokázali uspět v Tatenicích 1:0. Pocit z vítězství z cizích hřišť nepoznali hráči Brandýsa, Č. Vody a Mistrovic. Nejvíce gólů venku vstřelila Sopotnice – 21. Nejméně pak fotbalisté Mistrovic. Trefili se jen třikrát. Králíky /Červená Voda „B“ venku inkasovaly nejvíc branek – 25. Naproti tomu Jablonští dostali gólů jen sedm.

ŽLUTÉ A ČERVENÉ KARTY

Orlickoústecko je dlouhodobě hodnoceno z tohoto hlediska nejhůře. Počet žlutých karet v polovině soutěže vždy výrazně přesahuje hranici 300 a nejinak tomu je i letos. Rozhodčí udělili celkem 372 žlutých karet. Vše nasvědčuje tomu, že se letošní podzim stal rekordním v počtu červených karet. Ty byly vytaženy z kapsy sudích hned třicetkrát. Pokud hráč hrubě, nevybíravě fauluje, pak je červená zcela jistě na místě. Pokud si hráč „pustí pusu na špacír“ a rozhodčího počastuje nadávkami, i zde je vyloučení asi správné. Fauly k fotbalu patří, je to kontaktní sport, proto je také běžné, že hráč v utkání obdrží dvě žluté karty a je následně vyloučen. Nad tím se také asi nikdo nepozastaví. Je tu ale jedno velké ALE. Často bylo vidět necitlivé rozhodnutí, když rozhodčí nechal bez povšimnutí zákrok směřující na kotník protihráče a za chvíli vytasil žlutou za běžné přistrčení, aniž by protihráč vůbec spadl. O diskusích s rozhodčími toho hráči také vědí své. Někdy stačí se jen špatně podívat a už ji máte. Někteří arbitři dávají až příliš najevo, že když budou chtít, mohou všechno. V tomto směru nikomu nepomůže žádný seminář rozhodčích, to není o pravidlech. Ale pojďme zpět k řeči čísel. Nejvíce žlutých karet obdrželi hráči Sopotnice – 35. Nejméně pak fotbalisté Řetové - 17. Řetová také jako jediná nedostala červenou kartu. To Těchonín dohrával zápas v oslabení nejčastěji. Těchonínští dostali hned šest červených karet ve třinácti zápasech. To je smutný rekord.

DIVÁCI


11 917, to je počet diváků, kteří přišli na podzim na nejvyšší okresní třídu. Průměr na utkání činí 130 diváků. Nejvíce jich chodilo v Jablonném – 2300. Přes tisícovku se přehoupli v Řetové - 1410 a v Tatenicích – 1370. Kromě Českých Heřmanic a Kunvaldu všude přišlo přes 500 diváků. V Jablonném je průměr na zápas téměř 320 diváků. Rekordních 380 jich sledovalo souboj Jablonné - Sruby. Na 250 fandů sledovalo jedno utkání v Řetové a v Tatenicích hned čtyřikrát.

Martin Štusák