Fotbalisté dokončili sezonu až na 12. místě v divizi, což je jedno z nejhorších umístění. Důvodů je hned několik. Například ten, že v domácích zápasech byli Ústečtí třetí nejhorší v celé sezoně. Tam, kde by se měly dělat body, přišly ztráty. Trenér VLADIMÍR CHUDÝ jich v následujícím rozhovoru nastínil ještě několik. Mimo jiné předeslal, že se musí zkvalitnit kádr. „Pokud zůstanu u kormidla týmu, tak se budu snažit rozšířit a zkvalitnit hráčský kádr ústeckého áčka o tři hráče do pole a jednoho brankáře."

Před začátkem jara jste si přál brouzdat v klidných vodách, což se až tak úplně nevedlo?
Dá se říci, že díky bodovému zisku z podzimní části sezony jsme se pohybovali stále v klidných vodách. Podařilo se nám uhrát čtyři klíčová utkání jara a díky tomu jsme se nedostali do větších problémů. Před začátkem jara jsem tušil, že ke stoprocentní záchraně bude stačit na jaře uhrát patnáct bodů. Uhráli jsme čtrnáct. Naštěstí to stačilo.

Ani zisk jednadvaceti bodů nevyšel. Kde hledat příčiny?
Příčinu vidím jedinou, ale zásadní, velmi úzký kádr hráčů, který se kvůli zraněním a nemocím ještě více ztenčil. V podstatě jsme od dvacátého kola hráli pouze s jedenácti hráči do pole. Což samozřejmě takto náročnou soutěž, jako je divize, hrát nelze.

De facto jste mohli být rádi, že bodově vydařený podzim vlastně velel k záchraně. Protože pouhých čtrnáct bodů na jaře by vás jasně pasovalo do role ohroženého celku?
Ano, především díky bodově povedenému podzimu se nám podařila záchrana. Asi nás ten bodový zisk na podzim příliš ukolébal a přestali jsme být ostražití.

Nedařila se koncovka, nešlapalo to v defenzivě. Výsledkem je dvanácté místo, jedno z nejhorších umístění v posledních letech. O spokojenosti se bavit z vašeho osobního hlediska asi nebudeme, že?
O spokojenosti nemůže být vůbec řeč! Na jaře jsme především výsledkově naprosto propadli. Moc mě to mrzí, že jsme skončili na prvním nesestupovém místě se ziskem devětatřiceti bodů. Ale porážky také patří k životu.

Skákat do stropu nebude ani vedení.
Ano, i u vedení oddílu určitě převládají rozpaky z odehrané jarní sezony.

Vůbec se nepodařil start. Z pěti zápasů jen čtyři body. Tady už jste tušil, že je něco špatně?
Mně bylo jasné už brzo před začátkem soutěže, že jarní sezona bude pro nás velice těžká. Měli jsme velmi těžký začátek (Pardubice, Český Brod, Vysoké Mýto, pozn. red.), který jsme nezvládli. Po podzimu jasně sestupující mužstva Českého Brodu, Dvora Králové a Pardubic se vzchopila a vyhlásila jasnou záchranu pro jarní sezonu. To udělalo z téměř jasné soutěže velké drama až do konce.

Krize neustoupila ani dále. Ve druhé třetině jara sedm bodů. Závěr byl doslova hrozivý – jedna porážka za druhou. Nejste rád, že už je konec?
Já bych neřekl, že jsme se ocitli v nějaké krizi. Ano, body jsme nezískali, ale v žádném zápase, kromě Vysokého Mýta, jsme herně nepropadli. Odehráli jsme velmi dobrá utkání doma s Českým Brodem, kde nás prokazatelně poškodili rozhodčí a připravili nás tím o tři body. Další dobré utkání jsme odehráli doma s Živanicemi, venku v Benátkách, doma s Dobrovicí. Vždy jsme byli vyrovnaným soupeřem a utkání byla dramatická až do konce. Bohužel v tom rozhodujícím okamžiku byl soupeř efektivnější.

Na hlubší analýzu je brzo, ale napadá vás už třeba nyní, co s tím, pokud zůstanete u kormidla týmu?
Analýzu, proč tomu tak je, si člověk dělá průběžně. Já se vždy držím hesla, že všechno zlé je k něčemu dobré. Pevně věřím tomu, že nás, hráče i vedení tato zpackaná jarní sezona probudí k větší aktivitě. Pro mě z toho vychází jediné, pokud zůstanu u kormidla týmu, tak se budu snažit rozšířit a zkvalitnit hráčský kádr ústeckého áčka o tři hráče do pole a jednoho brankáře.

Odlehčující otázka. Máte od fotbalu dovolenou, těšíte se na odpočinek?
Určitě se na krátkou dovolenou těším, především si odpočineme navzájem od sebe – já, trenér a hráči. Ale myšlenky na fotbal budu mít pořád. Už dnes pro mě začíná práce na posílení mužstva, abychom byli v sezoně 2015 – 2016 konkurenceschopní.