Velmi nabitá je z našeho pohledu nejvyšší krajská fotbalová soutěž. Po roční pauze, kdy v krajském přeboru hrála pouze tři mužstva, se počet účastníků zvýší na pět, což je spolu s týmy z chrudimského regionu nejvíce. Opět se tak vyplatí sledovat, jak si celky České Třebové, Chocně, Dobříkova, Lanškrouna a Žamberka povedou v konkurenci šestnácti mančaftů.

Každý má jiné ambice, avšak příliš se nečeká, že by někdo z výše jmenovaných proháněl favority v podobě Slatiňan, Chrudimi, Holic. Spíše půjde o to, aby se hrálo v klidu, bez nervů a starostí se záchranou, čímž se během podzimu není nutné zabývat.

Celkem hodně změn se událo přes letní pauzu u fotbalistů České Třebové. Hráči odcházeli a nové, někdy i staronové tváře se vrátily zpět. „Kádr opustili dva zkušení hráči Martin Hašek a Tomáš Bohunek, kteří se vrátili do klubů svého bydliště. Mladíci Ondřej Jankele a Lukáš Sejkora budou účinkovat v nejvyšší dorostenecké soutěži. Čas ukáže, jak nám zmiňovaní hráči budou chybět. Radost mi dělá příchod staronových hráčů Lukáše Roušara, Michala Kubáska, Jakuba Hotmara a Libora Peška. Ke zkvalitnění mužstva by měli přispět perspektivní hráči Matouš Kopecký a Ondřej Skalický. Změn je tedy v kádru dost a uvidíme jak se dokážeme rychle sehrát,“ prozradil jména nových hráčů třebovský trenér Petr Pražák. Pochopitelně prozradil, s čím Třebovští do sezony půjdou. „Cíle máme tři. Být v první polovině tabulky. Překonat bodovou hranici padesáti bodů. Mít aktivní skóre. Pokud by se nám podařilo jeden cíl splnit bude převládat spokojenost,“ odtajnil.

Vše bude záležet na tom, jak hráči přistoupili k letní přípravě. Není dlouhá, ale občas ani sami fotbalisté moc trénovat nechtějí. „Letní příprava v amatérských podmínkách je velký očistec. Studenti jsou na různých brigádách, ženatí venčí rodiny a ten zbytek hráčů je tak malý, že se dá jen těžko pracovat na úrovni. Vzhledem k řečenému bych toto období nenazval letní přípravou, ale občasným společným tréninkem,“ netajil se se svými rozpaky trenér Chocně František Dvořák. Přesto by si přál, aby mužstvo Chocně figurovalo v tabulce výše než v sezoně minulé.

Příliš spokojený není ani Evžen Kopecký, což je lodivod Žamberka. Musel oželet některé hráče a z části tvoří nový kádr. „Mužstvo tvoříme za pochodu a budeme se to snažit do úvodního utkání vyladit,“ přál si před několika dny. Zdali se mu to podaří, může částečně naznačit sobotní duel proti Svitavám. Na sezónní cíle příliš nemyslí, ale osobní má. „Rozšířit kádr o hráče, kteří chtějí za Žamberk hrát, jsou z okolí a mají zájem na sobě pracovat, což je tady a hlavně v této době hodně vzácný jev. Já ale věřím, že takoví hráči jsou a je to jen o práci nás všech, jestli s tím něco uděláme.

Jak všichni ví, dorost tady není, což je problém a tato generace tady chybí. Je jen dobře, že se na tom v klubu pracuje a dovoluji si říci, že trenéři, kteří jsou u toho, mají možná největší zodpovědnost v klubu a vytváří budoucnost Žamberku. Nejvíc mě ale mrzí, že někteří talentovaní hráči z B mužstva nemají ambice trénovat a hrát s A týmem,“ uvedl Kopecký.

Po dlouhých letech se na nejvyšší krajskou úroveň protlačil Dobříkov. Enormní zásluhu na tom má trenér Milan Šmarda. K tomu byla nutná částečná obměna kádru. Výsledky v přípravě mohou Dobříkov uklidnit. Je na správné cestě. „Dvakrát po sobě jsme postoupili do vyšší soutěže. Budeme se snažit o co nejlepší výsledky a s tím související postavení v tabulce,“ řekl k cílům do sezony Šmarda.

Po sestupu do I.A třídy se dokázal Lanškroun ihned vrátit zpět. Tým je takřka totožný. Tvrdě pracoval na to, aby se udržel. Ale má navíc, bude otázkou, zdali to dokáže prodat. V prvním kole hraje doma s Holicemi. „Chceme hrát fotbal, který bude bavit hráče, bude se líbit divákům. Tím bude spokojen i realizační tým, protože by nám to mělo zaručit dostatek bodů,“ dodal v předsezonním rozhovoru trenér Pavel Hrabáček.

Přejme si, ať jsou naši zástupci v nadcházející sezoně hodně vidět.

Víkendové zápasy
Krajský přebor: Žamberk – Svitavy (sobota 17.00), Lanškroun – Holice (neděle 17.00).

I. A třída: Semanín – Svitavy B (sobota 17.00), Letohrad B – Dolní Újezd (neděle 10.00, Mistrovice).

I. B třída: Těchonín – Tatenice (sobota 16.00), Libchavy – Sloupnice (sobota 17.00), Řetová – Moravská Třebová B (neděle 16.00), FC Jiskra 2008 – Ústí nad Orlicí B, Jablonné – Opatovec (neděle 17.00).

OP II. třída: Rybník – Žamberk B (sobota 16.00), Dolní Čermná – Rudoltice, Albrechtice – Dolní Dobrouč, Verměřovice – Jehnědí (sobota 17.00), Žichlínek – Sopotnice, Němčice – FC Jiskra 2008 B, Brandýs nad Orlicí – Klášterec nad Orlicí (neděle 16.00).

OP III. třída: Boříkovice – Žichlínek B (sobota 15.30), Helvíkovice – Rudoltice B, Lichkov – Ústí nad Orlicí C, Kerhartice – Dolní Třešňovec (sobota 16.00), České Heřmanice – Luková, Kunvald – Mistrovice (neděle 16.00).