Mezi přihlášenými pochopitelně nechybí zástupci Vysokého Mýta, Ústí nad Orlicí a také České Třebové. Tu bude reprezentovat Michaela Stránská, která v sezoně září především mimo dráhu, ovšem na pětikilometrové trati se bude chtít předvést i na tartanu. Její ambice se řadí poměrně vysoko, ačkoliv bude soupeřit se staršími závodnicemi a specialistkami na atletický ovál.
Jiskra Ústí nad Orlicí vyšle do boje trojlístek. Tím nejžhavějším adeptem na medaili bude sprinter Jáchym Procházka, který naznačil své možnosti na domácí atletické lize. V Hodoníně se představí hned dvakrát. Chybět nebude na startu hladké stovky a „střihne" si také dvojnásobnou distanci. Zbylá dvě místa zabrala děvčata, a ta se představí v technických disciplínách. Do koulařského sektoru nastoupí Barbora Kopfsteinová a v dálce bude bojovat o co nejlepší umístění Petra Minářová.
Tradičně nejpočetnější výpravu vyšle na Moravu AC Vysoké Mýto. Tentokrát odcestuje do dějiště šampionátu pět atletek.
Sprinty jsou velmi kvalitně obsazené a svoji aktuální formu ukáže dvojice Martina Homolová a Zdeňka Seidlová. Prvně jmenovaná závodnice byla letos třetí na juniorském mistrovství, Seidlová letos stovku příliš neběhá. Obě budou muset zapnout plyn naplno již v rozběhu, aby se dostaly do finále. Největší favoritkou stovky je bezpochyby Nikola Bendová. Věkem je sice dorostenka, ale je letošní držitelkou dorosteneckého rekordu a zároveň je mistryní republiky mezi dospělými.
Zrak tak bude nejvíce upřen na dvoustovku, kde obě členky klubu z Vysokého Mýta vládnou juniorským tabulkám na této distanci. Martina Homolová zaběhla čas 24,10, Zdeňka Seidlová 24,44. Ale pozor, ani to nic nemusí znamenat. Medaili závodnicím nikdo na krk předem nepověsí a hlavně je zde opět Nikola Bendová. Na mistrovství světa do 17 let totiž proběhla cílem jako pátá nejrychlejší, což ji řadí na post největší favoritky. Do okruhu aspirantek na titul se řadí také Helena Jiranová.
Osmé místo obsadila Barbora Chytková na mistrovství republiky juniorů v běhu na 800 metrů. Nyní se popere ještě s o něco staršími soupeřkami v boji o finále na „mistráku" do 22 let. Pokud by Chytková neproklouzla do závěrečných bojů, vyzkouší si následující den 1500 metrů.
Na trať 400 metrů překážek sice nebyla vybrána a zatím čeká na svou nominaci Martina Čiháková. Ta bude sbírat hlavně cenné zkušenosti do dalších let a Mýtští na ni budou sázet ve štafetě na 4 x 400 metrů. Náhradnicí do štafety bude trojskokanka Denisa Dostálová. Po juniorském šampionátu, kde skončila jedenáctá, si vyzkouší také šampionát do 22 let.